Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret s gradonačelnicima

Bandić u Bruxellesu o programu urbanog razvoja EU

Bandić Bruxelles
Foto: Zagreb.hr
1/5
17.02.2014.
u 17:15

Zagrebački gradonačelnik sudjelovao je na forumu Gradovi – Gradovi sutrašnjice: Ulaganje e u Europu s još 15 gradonačelnika europskih glavnih gradova

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je u Bruxellesu sudjelovao na forumu "Gradovi - Gradovi sutrašnjice: Ulaganje u Europu", drugom sastanku gradonačelnika glavnih gradova EU s europskim povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom. Bandiću društvo na radu u Bruxellesu činili su kolege iz Rima, Beča, Sofije, Varšave, Bratislave, Bukurešta, Nicosije, Rige, Helsinkija, Ljubljane, Lisabona, Atene, Tallina, La Vallette i Amsterdama.

- Izlažući na forumsku temu „Kako bi se trebao pratiti i provoditi program urbanog razvoja Europske unije“, ovaj put u ulozi predstavnika novoga glavnoga grada unutar EU, gradonačelnik Bandić naglasio je da svesrdno pozdravlja sve aktivnosti koje vode ka oživotvorenju zajedničke Europske agende. Uvjeren je, istaknuo je, u njenu značajnu funkciju u ostvarivanju Europe 2020, posebno u poticanju gradova da teže zajedničkim ciljevima vodeći pritom računa i o svojim posebnim ciljevima. Također, Agenda je dobar poticaj gradovima i na suradnju u traženju održivih i inovativnih rješenja, navodi se u priopćenju Ureda gradonačelnika.

Bandić je napomenuo i to da je nužno da se utvrde zajednička vizija, ciljevi i prioriteti, ali ne treba zaboraviti da nisu svi gradovi i urbane situacije isti, pa su i prioriteti, a često i načini i sredstva putem kojih ih se ostvaruje, različiti.

Govorio je i o Zagreb planu kroz koji su iskazani strateški razvojni ciljevi.

Tijekom izrade ZagrebPlana, posebno smo vodili računa o usklađenosti s nacionalnim strateškim ciljevima, s ciljevima sadržanim u Lisabonskom ugovoru i s ciljevima definiranim u „Europa 2020“, kazao je Bandić.

Na kraju svog izlaganja zaključio je, kako su priopćili, da će Grad Zagreb rado i dalje sudjelovati na pripremi ovog značajnog razvojnog dokumenta.

Podsjetimo, gradonačelnici europskih glavnih gradova u Bruxellesu razmatrali su teme o urbanom razvoju EU.

Foto: Zagreb.hr

Foto: Zagreb.hr

Više od dvije trećine stanovnika Europske unije živi u gradovima i urbanim područjima, i jedno je od glavnih pitanja današnjeg foruma bilo što europske politike čine u pogledu svakodnevice građana i kakva je uloga gradova u europskom razvoju.

U priloženom videoprilogu, pak, možete vidjeti neke od primjera dobre prakse iz europskih gradova, koji su znali iskoristiti sredstva europskih fondova, pa je tako, među ostalim, uvršten i projekt pročistača otpadnih voda u Slavonskom Brodu.

>>Bernardić u Bruxellesu svima govori kako se vodi SDP u Zagrebu

Komentara 32

BA
balansero
18:09 17.02.2014.

nema urbanog bez osnovne infrastrukture, kanalizacija, vodovod, plin, internet.

Avatar Nexus
Nexus
15:44 17.02.2014.

Francuski mu izgleda jako dobro ide, samo sa govorom na tom mora jos poraditi. Uostalom, ove dvije tete kaj su z njim na sliki, su se mogle prije skrenut do frizera.

AM
ameris
13:43 17.02.2014.

Samo da ne kopa nos.Kojim se stranim jezikom ovaj lik služi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije