Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPŠTINA Sigurnost u Zagrebu

Bandić: Sljedeće godine pet novih policijskih postaja i 300 kamera

30.10.2008.
u 23:08

U Zagrebu se od sljedeće godine počinje graditi pet novih policijskih postaja, a postavit će se i 300 nadzornih kamera od kojih će koristi imati i policija. Najavio je to danas gradonačelnik Milan Bandić pred zastupnicima Skupštine nakon što je izvješće o stanju sigurnosti i aktivnostima policije predstavio načelnik PU zagrebačke Branko Peran.

Moraju biti školovani
– Unutarnja sigurnost košta. Zato od vas očekujemo potporu, razumijevanje i logistiku – rekao je načelnik PUZ-a. Kratkoročno će se slika stanja sigurnosti poboljšati dolaskom 250 policajaca iz čitave zemlje, naveo je Peran. Dugoročno, to znači otvaranje novih policijskih postaja, zapošljavanje novih policajaca, ali i mogućnost da oni koji rade u drugim upravama, dođu raditi u PUZ.

Postaje bi, prema već ranijim najavama, trebale biti osnovane u Novom Zagrebu, Susedgradu, Maksimiru, na Peščenici i Črnomercu. Policijske postaje u Centru i na Trešnjevci također trebaju pojačanje te bi bile podijeljene u dvije zone. Zastupnike je Peran izvijestio o najsvježijim naporima policije za rasvjetljavanje ubojstva Ive Pukanića i Nikole Franjića.

– Prvi je put Zagreb, kao središte, u sigurnosnom smislu dobilo na realnom značenju. Trećina ukupnog kriminaliteta događa se u Zagrebu – kazao je prvi policajac.

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će grad uz sufinanciranje izgradnje novih pet policijskih postaja sudjelovati i u stambenom zbrinjavanju novih policajaca zaposlenih u PUZ-u. O tome će, rekao je, razgovarati na sastanku s predstavnicima MUP-a i Ravnateljstva policije. Tristo videokamera bi Zagrepčanima poboljšalo osjećaj sigurnosti, najavio je gradonačelnik.


– Treba školovati policijski menadžment i povećati kapacitete ljudstva. Posebice jer je PU zagrebačka zadužena za dvije županije u kojima živi milijun i 800 tisuća stanovnika – kazao je u raspravi zastupnik Joško Morić. Ujedno je pohvalio i novi ustroj MUP-a.

Rasprava 24. studenoga
– Ako Faber i Karamarko profesionaliziraju policiju, kao što su krenuli, imat ćemo hrvatsku inačicu FBI-a. No to ne mogu preko noći, trebat će strpljenja – dodao je Morić.

Zastupnici Skupštine detaljno će o stanju sigurnosti u Zagrebu raspravljati 24. studenoga, za kada je zakazana tematska sjednica.


Ako ne uspijem, dat ću ostavku!

– Prisežem da ću ako do Nove godine ne uspijem ustrojiti službu jedinstvene nabave, dati ostavku! – ispalio je danas gradonačelnik Milan Bandić za skupštinskom govornicom.

Učinio je to iznerviran pitanjima zastupnika Pere Kovačevića i HDZ-ovke Asje Bebić. Kovačević ga je pitao hoće li podržati njegov akcijski plan za borbu protiv korupcije u gradskoj upravi, koji bi trebao spriječiti da se natječaji namjerno pripremaju traljavo kako bi se pogodovalo rođacima i pajdašima.

– Nije potreban nikakav akcijski plan. Gradski službenici samo trebaju savjesno raditi svoj posao. Kad ustrojim službu preko koje će se odvijati svi natječaji gradskih ureda i Holdinga, prostor za muljanje bit će jako sužen. Čak i kod svojih suradnika nailazim na otpor, ali neću odustati. Prije ću otići s gradonačelničkog mjesta – rekao je Bandić.

No, do svega vjerojatno ne bi došlo da ga Asja Bebić nije pitala zašto kasni izgradnja Muzeja suvremene umjetnosti i koliko je probijena prvotna cijena. Bandić je rekao da mu je žao što radovi kasne, dok je konačnu cijenu prešutio.

– Lako je vama ne raditi ništa. To je najjeftitnije. Ja sam krv pišao da projekt muzeja doguram do kraja. Isto tako znam da ćete se svi vi koji kritizirate, nacrtati na otvorenju muzeja – rekao je Bandić. Bebić nije odustala. Rekla mu je da je sve to već čula, a da je otvaranje muzeja obećao još lani.

– Da muzej gradimo sami, a ne s HDZ-ovim Ministarstvom kulture već bi odavno bio gotov. Ali radimo ga zajedno. Nažalost – poentirao je gradonačelnik.
M. Špoljar, V. Knežević

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije