Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skuplja ideje

Bandić s delegacijom u Dubai otišao dogovoriti 'Manhattan'

Milan Bandić
Luka Klun/PIXSELL
12.03.2019.
u 10:00

Pozvali su ga tamošnji gradonačelnik, a i poduzetnik Mohamed Alabbar koji gradi Beograd na vodi i čija je ponuda za zagrebački Grad u gradu nedavno proglašena najboljom

Ljubav ćeš jedina bit, prokleto more i šoldi i svit – još je u petak u Lici pjevao gradonačelnik Milan Bandić uživajući u društvu žena i taktova Oliverove “Adio bella”, da bi se jučer ipak preko mora otisnuo u “svit”, ni više ni manje, nego upravo u potragu za “šoldima”. I to onim emiratskim.

Pobijedili Francuze

U pratnji šest svojih suradnika u 14.30 poletio je iz Zagreba, plan je da se vrati u srijedu, a na svojoj destinaciji, u Dubaiju, susrest će se tamošnjim gradonačelnikom, odnosno “generalnim direktorom grada” Dawoodom Abdulom Rahmanom Al Hajirijem, ali i Mohamedom Alabbarom, vlasnikom tvrtke Eagle Hills, koja bi trebala realizirati projekt Grad u gradu. Ili, kako ga Bandić zove, zagrebački Manhattan. Upravo za Alabbarovu ponudu prošlog su tjedna u Gradu odlučili da je bolja od one koncesionara zračne luke Franjo Tuđman, koji je također želio graditi na području, a iako je gradonačelnik rekao da ta odluka nije konačna unatoč tome što ju je objavilo za to zaduženo povjerenstvo, neslužbeno doznajemo kako u Dubai putuje upravo da dogovori i potpiše tekst memoranduma koji će služiti kao oblik izražavanja namjere pregovaranja, nakon čega slijedi sklapanje međunarodnih trgovačkih ugovora.

– Delegacija putuje na poziv gradonačelnika Dubaija – poručili su službeno iz Grada pa dodali da u Ujedinjene Arapske Emirate putuje i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, koja je ujedno bila i na čelu povjerenstva koje je odlučivalo o tvrtki koja će raditi “Manhattan”.

Otišle su s njima i pročelnice za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković, za međunarodnu suradnju Vesna Šimić, čelnica Stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis te poseban viši savjetnik gradonačelnika za investicije i strana ulaganja Harun Omerbašić. Tim je to, doznajemo iz gradske uprave, koji je posljednjih dana dodatno raspravljao kakvi su sve sadržaji metropoli potrebni na milijun četvornih metara omeđenih Savom, Avenijom Većeslava Holjevca, Avenijom Dubrovnik i Cimermanovom, a gradonačelniku Milanu Bandiću sviđa se upravo tip zahvata koji Eagle Hills Mohameda Alabbara radi u sklopu projekta Beograd na vodi.

Što će biti u ugovoru?

– Trebalo se raspraviti u kojem će smjeru ići dogovori za izgradnju, zato se proteklog vikenda nisu planirali ni uobičajeni tereni – objasnili su iz Grada zašto se prvi čovjek metropole posljednja tri dana nije pojavljivao ni na jednom događanju.

Još u petak navečer bio je u Lici, a subotu i nedjelju proveo je po sastancima, kažu njegovi suradnici, koji ne sumnjaju da će se zagrebačka delegacija u srijedu vratiti “s dobrim vijestima”. Znače li te dobre vijesti da će se znati kad bi se trebale dobiti prve vizualizacije projekta Grada u gradu ili možda okvirni datum početka radova, na Trgu Stjepana Radića nisu željeli otkriti. Precizno se još ništa ne može znati jer za početak gradnje nužno je obaviti još niz predradnji, od kojih je jedna od ključnih promjena Generalnog urbanističkog plana. Ono što bi se u Dubaiju moglo dogovoriti jest na koji način će funkcionirati partnerstvo Grada i tvrtke Eagle Hills, odnosno tko će i koliko u sam projekt uložiti te od njega u konačnici i zarađivati. Podsjetimo, Mohamed Alabbar već je s Bandićem razgovarao u Zagrebu, a jedan će dan sad zajedno provesti i u Dubaiju. Možda i manje jer Bandić i delegacija sinoć su na Bliski istok stigli kasno, a prema planu putovanja, u Zagreb se vraćaju već u srijedu ujutro. Povratne karte za izravni let kompanije Emirates stoje nešto više od dvije tisuće kune, što znači da će zagrebačka delegacija jedan dan Dubaija platiti oko 15 tisuća kuna, bez troškova hotelskog smještaja za sedam osoba.

– Sve što smo napravili sugrađani i ja u ovih 19 godina “ubod je komarca” što će se tamo dogoditi – sredinom veljače “Manhattan” je najavio gradonačelnik pa rekao da će se sve o projektu vrijednom između milijardu i milijardu i pol kuna znati za mjesec do dva.

Video: Bandić na bageru započeo radove na gradnji sljemenske žičare

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar links
links
12:55 12.03.2019.

halo Bing , kako brat?

AM
AMIKULIĆ
13:28 12.03.2019.

Ne vjerujem da će ovo uspjeti pošto je Bandiću domet asfaltiranje 300m ceste. Ali držimo fige

DU
Deleted user
11:52 12.03.2019.

Nek tam i ostane...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije