Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezovi

Kako se najbezbolnije riješiti viška zaposlenih - poticati radnike na mirovinu

20.06.2014., Poglavarstvo grada Zagreba, Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic primio Roberta Markaryana veleposlanika Ruske Federacije u RH sa suradnicima, koji mu je ovom prigodom urucio visoko odlikovanje.  Procelnik ureda za finacije grada Zagreba Slavk
05.09.2014.
u 11:00

Na sličan način i uz odobrenje sindikata u Holdingu su se riješili već 1424 radnika

Nakon što je svojim zaposlenicima smanjio plaće, gradonačelnik Milan Bandić krenuo je i u smanjivanje njihova broja. Plaće je smanjio od 4 do 15 posto, ovisno o visini primanja, a kod otpuštanja mu je cilj, kako je prije najavljivao, u četiri godine smanjiti po pet posto zaposlenih.

Otpremnina, ne otkaz

Kako bi krenuo u smanjivanje broja zaposlenih, ovih dana je osnovao i radnu skupinu koja mora predložiti najbezbolnije modele po kojima će se to ostvarivati. Prema informacijama iz te skupine, koju predvodi dogradonačelnica Sandra Švaljek, broj zaposlenih smanjivat će se isključivo stimuliranjem ranijeg odlaska u mirovinu, a ne otkazima.

– Neće biti otpuštanja već moramo pokušati napraviti prihvatljiv model po kojem bi osobe blizu mirovine pristale na otpremninu i odlazak u mirovinu, no taj model mora biti prihvatljiv i isplativ Gradu – kazali su iz gradske uprave. Kako pak u radnoj skupini nema sindikata, njihov predstavnik Vlado Korbar najavio je da će gradonačelniku poslati pismo u kojem će ga podsjetiti na dogovorenu suradnju oko tog pitanja.

– Nadam se da im je plan sastaviti prijedlog i potom se savjetovati s nama kada već nismo u samoj radnoj skupini – kazao je Korbar.

Dodao je kako vjeruje da je riječ isključivo o otpremninama za one koji mogu u mirovinu.

– Proveli smo anketu među osobama koje mogu u raniju mirovinu i njih 147 zasad je pristalo otići uz otpremninu – kazao je Korbar.

Bez lomova

Isti posao već je obavljen u Holdingu, gdje je u godinu dana umirovljenjem po sili zakona, putem otpremnina i otkaza zbog lažnih diploma smanjen broj zaposlenih za 1424 osobe.

–To je dokaz da se javna uprava i javna poduzeća mogu kvalitetno restrukturirati bez lomova i u dogovoru sa sindikatima koji su odobrili sve ove mjere – kazao je Pero Kovačević. savjetnik predsjednika uprave Holdinga.

U Holding Grupi prije godinu dana bilo je zaposleno 12.555 osoba, a 31. srpnja ondje ih je ostalo raditi još 10.697. Od tog broja, njih 435 iz Holdinga (Sportski objekti) prešlo je na gradski budžet iz kojeg se isplaćuju plaće i za 10.500 osoba, dok su ostali dobili otkaze ili otišli uz otpremnine.

Uštede i u ZET-u, spremaju se otkazi, vozači se ne trebaju brinuti

Komentara 8

IV
ivannovakw
14:33 05.09.2014.

Zagreb zbog mini-porezne reforme kukuriku vlade ostaje bez 700 milijuna kn. Zagreb mora kresati svoje troškove, a prvi na udaru su gradski zaposlenici, s pravom.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:30 05.09.2014.

Bezbolno? Za koga? Za robove koji Vam pune mirovinski fond?

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
17:46 05.09.2014.

agotal pišete gluposti. Ponuditi će se otpremnina onima koji su 1-3 godine pred mirovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije