Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kome ide novac

Bandić ne da ministrici da mu uzme legalizaciju i 70 mil. kn

Anka Mrak Taritaš i Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.12.2013.
u 20:06

Ministrica je zadala tempo i preuzet će predmete koji ne budu obrađeni.

Skupljanje zasluga, a time i političkih bodova, za legalizaciju bespravnih objekata, koje ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš želi oduzeti Zagrebu jer su prespori u radu, neće proći bez borbe s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Još se ne mogu riješiti

On neće, poručuju njegovi suradnici, dopustiti da mu ministrica oduzme posao. Za četvrtak je najavio konferenciju za medije na tu temu, a njegovi suradnici poručuju da će raditi dan i noć da ispune rokove koje je zadala ministrica. Ministrica je, gostujući u utorak na Jabuci TV, uz ambiciju da njezin HNS preuzme Zagreb, najavila da će Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, koja će rad početi 1. veljače 2014. godine, preuzeti predmete koje Zagreb ne može riješiti. To znači da će metropoli uzeti i 20 posto naknade za legalizaciju, što se procjenjuje na 70 milijuna kuna. Prema podacima Ministarstva, Zagreb je 31. listopada imao riješenih 5000 od ukupno 90.000 predmeta i ministrica je primijetila da će trebati 29 godina za provedbu legalizacije.

– Zagreb ima 90.000 zaprimljenih zahtjeva i on ih, kao i svi ostali, do kraja ove godine mora riješiti 20 posto. U slučaju Zagreba to je 18.000 predmeta. Ako Zagreb riješi 10.000 predmeta, ostatak, tj. osam tisuća, preuzet će Agencija – poručili su iz Ministarstva.

Napominju da će Agencija preuzimati razliku u predmetima kojih je do 30. lipnja 2014. riješeno manje od 35 posto, do 31. prosinca 2014. manje od 50 posto, do 30. lipnja 2015. do 65 posto, a od 31. prosinca 2015. Agencija rješava 25 posto predmeta od ukupno preostalih neriješenih predmeta. Iz zagrebačke gradske uprave poručuju da predmete rade uz maksimalne napore te da im je posao punim tempom krenuo 22. studenoga kada je na Zagrebačkom velesajmu otvoren ured za legalizaciju. U tom je uredu zasad zaposleno 120 osoba. Tada je iznesen i podatak da je riješeno oko deset tisuća zahtjeva.

Gotovo polovica zahtjeva koji su predani u Zagrebu, točnije 46.000, nepotpuno je, odnosno nedostaju arhitektonski i geodetski projekti, što znači da ih službenici zasad i ne mogu riješiti.

Izmijenila zakon

U Zagrebu su danas istraživali i je li moguće da im ministrica uzme 20 posto novca namijenjenog lokalnom proračunu, no ona je u međuvremenu izmijenila Zakon i omogućila da novac dolazi na račun Agencije. Od ostatka od naknade za legalizaciju 30 posto ide općini, odnosno gradu, i 50 posto državi.

Komentara 15

M9
mazg 93
20:22 11.12.2013.

Još jedna agencija! Za samopromociju strančice koja je na izborima dobila 3%. Za njih je inicijativa U ime obitelji pojma pobjednika!

FU
furest
22:03 11.12.2013.

sav novac sakupljen legalizacijom ide za place nove i stare birokracije u zemlji birokracije zaboravilo se infrastrukturu ko na lanski snjeg z

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:23 11.12.2013.

Od kud se sad stvorila ova agencija tako brzo, pa gdje im se toliko žuri....hihihihi...malo čudno...biće valjda jedino da ubrza proces otimanja para od narodne sirotinje , naravno, za osobnu korist....jadno do neba....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije