Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaplet

Bandić: Gradu prijeti kolaps zbog blokade Ministarstva financija

bandic
arhiva VL
11.10.2012.
u 11:35

Takav scenarij na današnjoj konferenciji za novinare najavio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a uporište zbog neizvršenja uplate traži u žalbi upućenoj Upravnom sudu na odluku ministarstva

Već sljedeći tjedan moglo bi doći do kolapsa u funkcioniranju zdravstva, školstva te vatrogastva u Zagrebu ako Ministarstvo financija ne odustane od blokade računa grada zbog neuplate 336 milijuna kuna u državni proračun.

Takav scenarij na današnjoj konferenciji za novinare najavio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a uporište zbog neizvršenja uplate traži u žalbi upućenoj Upravnom sudu na odluku ministarstva.

– Uputili smo žalbu i apeliram na razum da se sačeka odluka suda. Rješenje ministarstva akt je jedne strane u postupku pa se na temeljima pravne države mora sačekati odluka suda – kazao je Bandić novinarima. Dodao je da se Grad samo poziva na institucije pravne države te da očekuje u ovom slučaju pobjedu razuma.

Sama priča oko povrata novca traje već nekoliko mjeseci, a Ministarstvo financija prije 15-ak dana dalo je Gradu rok od 15 dana da izvrši uplatu, a on istječe u petak. Riječ je o novcu za koji Ministarstvo tvrdi da je Grad dužan vratiti u državni proračun za decentralizirane funkcije. U Ministarstvu kao i Gradskoj skupštini ističu da je Grad novac do sada uplaćivao bez većih smetnji, pa samim time smatraju da im ni odluka koju sada osporavaju nije bila upitna.

– Neko vrijeme država nije uplaćivala novac za Arenu Zagreb već je Grad pokrivao taj iznos umjesto da vrši povrat novca u državni proračun. Ako su u Gradu smatrali da je odluka sporna, zašto je odmah nisu pokušali osporiti – istaknuo je Zvane Brumnić, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini.

U Gradu pak smatraju da su u pravu, pa traže sudski epilog, a samu činjenicu da su godinama pristajali na povrat novca pravdaju da nisu dubinski ušli u problematiku. Na tragu toga gradonačelnik je istaknuo da je Zagreb pokusni kunić, a da borbu s ministarstvom vode u ime svih gradova koji neopravdano ostaju bez novaca koji bi im i te tako dobro došao.

Bandić je najavio i da će za mjesec dana Gradskoj skupštini predložiti sniženje cijene nekih komunalija poput parkiranja, ali i drugih te dodao da će se i dalje boriti protiv poskupljenja grijanja koje najavljuje HEP Toplinarstvo.

Sama konferencija sazvana je radi predstavljanja novootvorenog ureda grada u Bruxellesu za koji će se iz gradske blagajne izdvajati 1,5 milijuna kuna, gdje će za sada kao jedini predstavnik raditi Ines Sabolić, dok će se ostali uključivati po potrebi.

Komentara 24

BU
BubyZG
12:10 11.10.2012.

Zato i piše skoro na svakom računu " Žalba ne odgađa naplatu računa " !! A Bandić bi sada čekao odluku suda ? Znači nekoliko godina. Do poslije izbora !!!

DM
dexter_morgan
12:20 11.10.2012.

od sveukupnog poreza na dohodak, cca 50% ostaje gradu/općini, cca 25% ide županiji, do 12% ostaje lokanoj upravi za preuzimanje centraliziranih funkcija (to je opcija, većina gradova to nije preuzela, ali zagreb jest), a ostatak ide državi u kasu za poravnanja zagreb je ujedno i županija, pa njemu ostaje cca 87-88% ukupno plačenog poreza na dohodak i još cijeli prirez, koji iznosi 18% ostatak je grad dužan uplatiti državi i taj novac nije uplaćen znači da su bandić i kojić zaista potkradali državu, a po visini iznosa, izgleda da se radi o periodu od više od godinu dana i naravno, ceh ćemo platiti mi, a ne oni

OB
-obrisani-
12:06 11.10.2012.

opet notorne gluposti zagrebu prijeti blokada zbog imbecilnog rasipanja novca !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije