Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propada imovina

Badel ostao i bez krova, uskoro online natječaj

badel
09.11.2011.
u 08:37

Projekt tvorničkog kompleksa Blok Badel, čija se vrijednost procjenjuje na 1,3 milijuna kuna, očekuje rasplet natječajem.

Vrijedan tvornički kompleks bivše tvornice Badel u Šubićevoj ulici nedavno je ostao i bez krova. Spomenik kulture koji je i pod zaštitom kao vrijedna industrijska baština svakim danom sve više propada, no unatoč tome što prostore unutar njega Grad iznajmljuje privatnicima i na osnovi toga zarađuje, u vezi sa zaštitom i obnovom Badela ništa konkretno nije poduzeto.

Projekt Blok Badel
– Grad prostore u sklopu kompleksa iznajmljuje u komercijalne svrhe i ostvaruje profit, a pritom ništa ne ulaže u zaštitu iako je briga za baštinu zakonska obveza – upozorio je Saša Šimpraga, autor knjige “Zagreb, javni prostor”. Još u rujnu najavljeno je raspisivanje međunarodnog natječaja za projekt Blok Badel čija se vrijednost procjenjuje na 1,3 milijuna kuna koje je Grad trebao izdvojiti iz ovogodišnjeg proračuna, a kako doznajemo, sada je u završnoj fazi.

– Riječ je o međunarodnom online natječaju na kojemu stručnjaci rade intenzivno i koji je trenutačno u završnoj fazi – kazao je kratko predsjednika Društva arhitekata Zagreba Damir Ljutić. I Marina Bagarić, autorica monografije “Arhitekt Ignjat Fischer”, koji je zaslužan za gradnju Bloka Badel, smatra da je vrijedna arhitektonska baština zanemarena.

Preventivni plan
– To je prva moderna tvornica u Zagrebu na kojoj su korištene posebne konstrukcije i ima veliku vrijednost kao tehnološka inovacija, a sada je u ruševnom stanju. U kompleks su ubačene neke zgrade koje nikako ne pripadaju tamo i to je apsolutno neopravdano – kazala je Bagarić. Od gradskih ureda pokušali smo doznati preventivni plan za zaštitu no, odgovor nismo dobili.

Ključne riječi

Komentara 11

ZE
.zeitgeist.
09:06 09.11.2011.

Dajte Horvatinčiću da sruši i napravi garažu.

DU
Deleted user
09:15 09.11.2011.

najlakse je kada ministarstvo proglasi nesto spomenikom kulture a odrzavanje u izvornom obliku neka placa netko drugi. pa nejde to bas tako.ako su vec proglasili to spomenikom kulture jer je eto toboz bitan dio povijesti pa neka se i brinu o tome!

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
10:14 10.11.2011.

Tvornicu dao sagraditi Zloćinac TITO, srečom Propade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije