Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja s Gradišćem

Austrijski stručnjaci educiraju eko poljoprivrednike iz Zagrebačke županije

Sveti Juraj u Trnju: OPG Ivan Borović
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
05.04.2022.
u 16:59

Austrijska delegacija jučer je obišla tri eko imanja – Bio zrno, Bioplantu i OPG Jankovec kako  bi iz prve ruke vidjeli što se i kako na našem području radi kada je u pitanju ekološka proizvodnja.

Koji su opći preduvjeti za razvoj ekološke poljoprivrede, kako zaštititi bilje, a suzbiti korov, kako certificirati eko proizvode i ostati dosljedan u eko poljoprivrednoj proizvodnji – samo je dio tema o kojima se razgovara na dvodnevnoj edukaciji poljoprivrednih proizvođača s područja Zagrebačke županije u sklopu provedbe Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030.

Edukaciju vode stručnjaci Poljoprivredne komore Gradišća s čijim je predstavnicima zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović potpisao Ugovor o provedbi Plana izobrazbe poljoprivrednih savjetnika i proizvođača Zagrebačke županije o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Teorijski dio edukacije održava u hotelu Sport u Ivanić-Gradu, dok će se praktičan dio održati u austrijskoj pokrajini Gradišće koja je u posljednjih dvadesetak godina udeseterostručila broj ekoloških poljoprivrednih gospodarstava i postala vodeća ekološka pokrajina u Austriji.

– Svjesni smo činjenice da prelazak na ekološku proizvodnju nije nimalo lagan i da ne dolazi preko noći. Od kvalitete tla, preko mehanizacije, edukacije pa do korištenja zaštitnih sredstava, pitanja je mnogo i uvjeren sam da će austrijski stručnjaci koji se time bave već niz godina uvelike pomoći našim poljoprivrednicima. Prije nekoliko mjeseci Zagrebačka županija zacrtala je smjer u kojem pravcu želi ići kada je poljoprivreda u pitanju – odabrala je smjer ekološke poljoprivrede, a na tom putu želi učiti od najboljih“, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović zahvalivši gostima na uloženim trudu i vremenu, a domaćim poljoprivrednicima na interesu i sudjelovanju u edukaciji.

Prilikom potpisivanja ugovora predsjednik Poljoprivredne komore Gradišće Nikolaus Berlakovich istaknuo je kako njihova komora ima stoljetnu tradiciju te da već četrdesetak godina potiče svoje poljoprivrednike da prijeđu s konvencionalne na ekološku poljoprivredu. Koliko su uspješni najbolje govori usporedni podatak prema kojem EU trenutno ima 8,5 posto ekološke proizvodnje, Austrija 26 posto, a pokrajina Gradišće čak 38 posto.

Podršku suradnji uputio je i veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich istaknuvši kako ekološka poljoprivreda itekako ima budućnost što je i zacrtano u Akcijskom planu EU koji predviđa rast eko proizvodnje na 25%.

- Naše je iskustvo veliko i veseli me suradnja Zagrebačke županije i Gradišća - poručio je.

Inače, austrijska delegacija jučer je obišla tri eko imanja – Bio zrno, Bioplantu i OPG Jankovec kako  bi iz prve ruke vidjeli što se i kako na našem području radi kada je u pitanju ekološka proizvodnja.

Komentara 4

ER
EroK
18:05 05.04.2022.

Ne razumjem, mi možemo hraniti pola Europe, a treba nam edukacija, čija, onih koje hranimo.? Kako smo mogli cijelo ovo vrijeme od pamtivjeka preživjeti, bez ovih silnih pametnjakovića iz susjestva i šire? Samo nastavimo sa radom, usavršavajmo se u hodu.. Samo ondje, gdje je rad, nije glad.

DU
Dudek
21:47 09.04.2022.

Ako nas jedna Alpska zemlja uči kako se pametno baviti stočarstvom. To je nacionalna sramota!!!!!!!! Oni ne daju kapom i šakom svojima težacima novac .Bez stvarnih rezutata. Ko nas -Takozvani -O.P.G. čiti prmašaj .Bacanje novac u rupu bez dna.

Avatar RibljaČorba
RibljaČorba
17:51 05.04.2022.

Hrvatska poljoprivreda se temelji na isplati poticaja koja se temelji na turizmu. Hrvatska poljoprivreda živi od kuhanja kapučina na plaži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije