Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska komora arhitekata

Arhitekti: Želimo natječaje, a ne posao preko veze

04.10.2016., Zagreb - Na Britanskom trgu nastavljeni su radovi njegove rekonstrukcije. U planu je izgradnja kruznog toka s fontanom. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
17.11.2016.
u 10:13

Poslali pismo gradonačelniku Bandiću, referirajući se na niz intervencija u gradu koje se izvedene po principu "individualnih pokušaja i pogrešaka"

Na prostorne intervencije koje su u posljednje vrijeme kod Zagrepčana pobudile bijes javno je reagirala i struka.

Hrvatska komora arhitekata (HKA) poslala je pismo gradonačelniku Milanu Bandiću da bi “zaštitila javni interes te unaprijedila vrsnoću izgrađenog prostora”.

Individualni poslovi

Referirali su se na čitav niz intervencija u Zagrebu prilikom čije se izvedbe (ili najave izvedbe) nisu poštovala profesionalna načela, zakonitosti ni procedure postupanja. Na popisu su se našli fontana u Radničkoj, kružni tok na Britanskom trgu čija je gradnja počela mimo već odabranog natječajnog rješenja, Europski trg koji je izveden bez provedenog natječaja, javni prostor iza hotela Esplanade i pješački most koji vodi prema Botaničkom vrtu, također uređeni bez provedenog natječaja, rekonstrukcija Mesničke ulice, a i njoj je “grijeh” neproveden natječaja, terase na Cvjetnom trgu te najavljeni spoj Trga bana Jelačića i Branimirove ulice. Smatraju da je takvo postupanje temeljeno na principu individualnih pokušaja i pogrešaka.

– O tome svjedoče brojni primjeri individualnog ugovaranja poslova, s čime smo suočeni i u recentno realiziranim ili najavljenim zahvatima u Zagrebu – navode u pismu koje je potpisala i pečatirala Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, udruženja koje predstavlja tri tisuće ovlaštenih arhitekata.

Dopis je tek prvi korak i najava niza događanja u sklopu kojih će čitava struka zauzeti sličan stav, kaže Rene Lisac, predsjednik Društva arhitekata Zagreba (DAZ).

– Sljedeći tjedan organizirat ćemo javnu diskusiju na tu temu, a tjedan kasnije tako će se skupa očitovati i DAZ, Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), HKA, ali i Arhitektonski fakultet – ističe Lisac dodajući da je došlo vrijeme da struka zajedno istupi.

Natječaj, kaže, omogućuje da struka bude uključena u provedbu projekta, odnosno izbor najboljeg rješenja, ali i da se određeni prostor sagleda kao cjelina.

Po GUP-u je obavezan

– Ne može se ignorirati projekt uređenja Britanca koji je još 1997. pobijedio na arhitektonsko-urbanističkom natječaju. Ako nije dobar, onda se treba raspisati novi natječaj za čitav prostor, a ne samo parcijalno uređivati dio trga – ističe Lisac. S njim se slaže i Sanja Cvjetko Jerković, predsjednica UHA-e, koja dodaje da je prema zagrebačkome GUP-u za područja Gornjeg i Donjeg grada obvezan javni natječaj za novu uličnu gradnju, kao i za cjelovito uređenje javnih prostora.

Komentara 13

Avatar Niškorist
Niškorist
11:31 17.11.2016.

Dok je Bandića biče rođaka i fontana !

MI
MikiPrdekana
12:43 17.11.2016.

Bandicev Zagreb. Fuj!

PI
post_it
13:28 17.11.2016.

Dolje više taj Bandić!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije