Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Apel stanara Prečkog: Maknite to ruglo koje je opasno za našu djecu

Ravnatelj obližnje osnovne škole na problem je upozoravao Grad još prije šest godina, a bilo je slučajeva i da su se djeca ubola na ostavljene igle.
18. lipnja 2010. u 16:46 3 komentara 21 prikaza
prečko
Foto: Marko Čubrilo/VLM

Omeđen osnovnom školom, domom zdravlja i društvenim domom u Prečkom već osam godina zjapi prazan bivši prostor NK Prečko, koji je prije osam godina zapaljen, kako smo doznali od sugovornika.

Ugrožena djeca

Prostorije koje su nekoć koristili nogometni zaljubljenici iz te zagrebačke četvrti prije požara bio je “prenamijenjen” u narodnjački klub, koji je prije osam godina iznenada planuo.

Stanovnici, kao i djeca, svakodnevno prolaze pored objekta koji nikad nije obnovljen nakon požara. Tamo se, po pričama stanara, okupljaju narkomani, što ih užasava, tim više zbog blizine škole.

Kako nam je ispričao Ante Pavičić, ravnatelj Osnovne škole Prečko, na taj problem njihova je ustanova Grad prvi put upozorila još 2004. godine.

– Osmog ožujka 2004. godine uputili smo zahtjev za uklanjanje tog objekta, no nitko nije reagirao – rekao je Pavičić i dodao da su prije morali zvati i policiju u pomoć, jer su skitnice spavale u parkovima oko škole.

– Bilo je slučajeva da su se djeca ubola na igle koje ostavljaju narkomani koji tamo spavaju, banče ili što već tamo rade – dramatične je događaje prepričao ravnatelj.

Očistili okućnice

No, da vapaji stanovnika i škole nisu bili sasvim uzaludni, dokazuje činjenica da se u srijedu očistila “okućnica” od krupnog otpada i šprica, kojih na licu mjesta jučer više nije bilo.

– Cijelu akciju, u koju sam uključio i medije, pokrenuo sam prošloga tjedna i već se nešto dogodilo, ali je žalosno što smo morali toliko dugo čekati – rekao je Ivan Mužina, jedan od obližnjih stanara koji pokušava stvoriti zdrav okoliš za najugroženiju skupinu stanovnika, djecu, koja svakodnevno moraju prolaziti pored kućice u kojoj su jasno vidljivi tragovi noćnih posjetitelja.

– U gruntovnici piše da je vlasnik Grad pa oni taj problem moraju riješiti – zaključio je Mužina, koji kaže da bez medija ne bi bilo pomaka.

- Sada trebamo dobiti dozvolu za ru&scar

- Sada trebamo dobiti dozvolu za rušenje. Meni je važno da se otklonilo ono smeće oko tog objekta, rekao je Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

– Ovo je bitan problem i poduzimamo sve da bi se to riješilo – zaključio je Jelavić.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • Blizanac:

    Žalosno je što se redovnim putem, preko institucija, ne može postići ništa. Žalosno je što ovo ruglo stoji već osam godina, a u to smo vrijeme imali više predizbornih kampanja i hodočašćenja kandidata uz ruglo - koje u potrazi za ... prikaži još! glasovima nisu ništa vidjeli. Žalosno je što, kad već gradske strukture ne poduzimaju ništa, država šuti. Žalosno je što sustav socijalne skrbi ne vodi brigu o ljudima koji u toj ruševini borave (jedu, piju, drogiraju se, vode ljubav...na očigled djece!) ne reagira i smjesti ih dostojno čovjeka, a ne da žive kao štakori. Jedino dobro je što imamo ljude koji, izgleda, dosađuju vlastodršcima i pokušavaju uz pomoć medija ispravljati posljedice tuđeg nerada. No, nije li po srijedi nečiji interes? Možda nekome miriše lokacija? Vrijeme će pokazati.

  • Vito:

    Sami ste si krivi. Glasali ste za milana bandića pa sad kusajte svoju pohlepu. – Ovo je bitan problem i poduzimamo sve da bi se to riješilo – zaključio je Jelavić. 2004. g. je isti taj bio na istom mjestu. ... prikaži još!tu. 20090,g. taj isti je bio rame uz rame precedničkom kandidatu. O sad vam/nam 2010.g. priča ovu priču? Pa to smeće koje spominje odnosi se na njega i treba ga otkloniti na isti način. Sramota što sve radi u gradskoj upravi. (da ne bi bilo zabune - ne tko, već što) Davor Jelavić (Podprolog, Vrgorac) U Zagreb se doselio 1963.,gdje uz rad nastavlja stručno usavršavanje i obrazovanje. Politički je aktivan od mladosti, svojevremeno je bio predsjednik Općine Trnje Nije li to jasan dokaz da u Zagrebu vlada i dalje komunistička klika? Udbaši, kosovci, oznaovci i ostali antihrvati i \"antifašisti\". Iz istih političkih krugova koji su terorizirali Zagrebčane i prije 1990. godine. Kancelarijski štakori komunjarskih uvjerenja koji neradom ugodno žive na račun građana Zagreba i Hrvatske. Za vrijeme napada na Hrvatsku skrivali su se po kancelarijama, a sad kad se malo smirilo izmigoljili su iz svojih štakrskih rupa i nastavili svoju štetočinsku rabotu kao da se nije ništa promijenilo. Samo što sad lakše pljačkaju, jer ne mraju slušati vožda iz beograda. Sad slušaju vožda iz pogane vlake.

  • Blizanac:

    Posve je nebitno, osobito u ovom slučaju, je li ovaj ili onaj čovjek rođen ovdje ili ondje, bio ovo ili ono, pripada ovoj ili onoj stranci. Bitno je radi li svoj posao kako treba. Činjenica jest da zagrebačka administracija minulih ... prikaži još! osam godina nije učinila ono što je trebala. Nije ih trebao nitko na to upozoravati. Postoje službe (komunalno redarstvo) koje je trebalo registrirati problem. Kao što će registrirati ako se jednim kotačem parkirate u blato koje smatraju zelenom površinom. Zaključak: komunalno redarstvo NE RADI svoj posao kako treba. Odgovornost? To neka odluče nadležni. A građani će reči svoje na izborima. Što će reči građani - to ovisi što će se sada događati. Gospodin Jelavić priča o dozvolama za rušenje. Koliko treba za tu dozvolu i tko ju izdaje? To ne kaže. To će ga rastuća Facebook grupa javno upitati za mjesec dana. A i sada već građani Prečkog predlažu radikalnije akcije...