Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjenje plaća

Apel gradonačelniku: Dogovorimo se kao ljudi

07.12.2009., Zagreb - Bozena Strugar, predsjednica Sindikata radnika u predskolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, objasnjava zasto ce radnice u djecjim vrticima ove godine dobiti manju bozicnicu.  Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
25.07.2014.
u 15:10

Zabrinuti zaposlenici pitaju se kako će im se isplatiti plaće za srpanj. Božena Strugar kaže: Prema postojećem pravilniku

Zaposleni u predškolskom odgoju, njih ukupno 5400, za srpanj i kolovoz dobit će plaću kakvu su imali i prema kolektivnom ugovoru, koji im je s 30. lipnja prestao vrijediti. Poruka je to Božene Strugar, predsjednice Sindikata radnika u predškolskom odgoju, nakon što su se pojavile nedoumice među zaposlenima u vrtićima na koji će im se način i prema kojem koeficijentu isplatiti plaće.

– Plaće će dobiti po pravilniku o radu koji još uvijek vrijedi, a preslika je kolektivnog ugovora koji je prestao vrijediti. Dakle, dok se ne donese novi pravilnik o radu, plaće se isplaćuju kao i dosad – tvrdi Božena Strugar.

Podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić nije uspio u pregovorima sa sindikatima kulture i predškolskog odgoja koji nisu željeli pristati na zahtjeve Grada da im se smanje plaće. Stoga nije potpisan novi kolektivni ugovor s ta dva sindikata nakon što im je postojeći prestao vrijediti krajem lipnja.

– Sjedio sam sedam puta sa sindikatima, ali gospoda se s tim nisu željela pomiriti, tako da nema mjesta pričama kako nisam bio za dijalog sa sindikatima. Politika gradske uprave i gradonačelnika, koji  je jedini u Hrvatskoj imao snage smanjiti plaće, jest rezanje plaća od četiri do 15 posto – poručio je gradonačelnik Bandić.

Sindikati pak tvrde drukčije i kažu da je Grad sad naredio da se pošto-poto izradi novi pravilnik o radu, i to dok je većina zaposlenika na godišnjim odmorima. Pa se dogovori odvijaju telefonski, a kako kaže Strugar, zaposlenicima se čak i prijeti da, ako ne potpišu novi dokument, plaću neće dobiti.

– Gradonačelnik ne želi pregovore. Ovo je prvi put nakon 25 godina postojanja našeg sindikata da je došlo do ovakve situacije. Stoga pozivam još jednom gradonačelnika da sjednemo i dogovorimo se o svemu kao ljudi, na onoj razini kako je bilo i dosad – apelira Strugar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije