Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraljica adventa

ANKETA Biramo najljepšu zagrebačku božićnu jelku. Koja je vama omiljena?

Zagreb: Bor na Trgu Svetog Marka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/17
05.12.2021.
u 20:47

Izdvojili smo 10 lokacija za koje se može glasati

Prije nekoliko smo dana stresli prašinu s kutija na tavanu koje nose na sebi oznaku "božićne stvari" i izvadili vijenac za stol budući da se protekle nedjelje palila prva svijeća. Neki su učinili i više od toga te se bacili u svoje tradicionalno ukrašavanje kuće. A osim lampica, imela, orašara, zvijezda, božićnih stolnjaka otirača i slično, nekolicina je već okitila i jelku.

Iako ga po nekakvom običaju većina postavlja na Badnjak, ima i onih zaljubljenika  u blagdane koji naprosto uživaju toliko u božićnom duhu da to učine i ranije. Vjerujemo zato da će uživati i u našoj anketi putem koje uz vašu pomoć biramo najljepše ukrašenu jelku na zagrebačkim ulicama.

1. OKTOGON

Simpatičan i fotogeničan borek napravljen od plišanih medvjedića centralna je instalacija jednog od najpoznatijih zagrebačkih prolaza, odnosno Oktogona. Nazvana je "Igra bora u matici", a izvedena je s tradicionalnim dječjim igračkama.

Zagreb: Bor na Trgu Svetog Marka
1/3

2. PLATO GRADEC

Na platou Gradec pak smo navikli da se u adventsko vrijeme obično nalaze kućice i pozornica, a ove su ga godine "okitile", ne samo jedna, već na stotine jelki poredanih u mini labirint i dekorirane s tisućama blještavih lampica. A usto je ondje i velika atrakcija crveni "fićo" s kojim gotovo svaki prolaznik napravi selfie.

Zagreb: Bor na Trgu Svetog Marka
1/2

3. POLARNI ADVENT

Šetnice su zagrebačkog Zoološkog vrta obasjane tisućama lampica, a edukatori odjeveni u vilenjake posjetitelje vode u obilaske tijekom kojih govore o životinjama iz božićnih priča – od onih kršćanskih do onih suvremenih. Osim neobičnih i atraktivnih jelki, ondje se mogu vidjeti osvijetljeni Djed Božićnjak, snjegovići, kutak za fotografiranje...

Zagreb: Bor na Trgu Svetog Marka
1/4

4. OBRTNIČKI ADVENT

Obrtnički advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika "skriva" prekrasan sedam metara visok bor okićen tradicijskim drvenim igračkama. Prolaz u idućih mjesec dana Adventa predstavlja svojevrsni izložbeno-prodajni prostor najljepših tradicijskih drvenih igračaka koje od zaborava čuvaju vrijedne ruke hrvatskih obrtnika.

Zagreb: Bor na Trgu Svetog Marka
1/2

5. TRB BANA JELAČIĆA

Više od 20 metara visok bor se nalazi pak na centralnom punktu Adventa, odnosno Trgu bana Jelačića. Iza njega se krije jedna od najljepših božićnih priča o 50 godina staroj smreka koja je živjela na Ravnicama u dvorištu obitelji Matijević koji su ga donirali Zrinjevcu. Radnici su ga postavili na središnji trg da ondje provede svoj posljednji Božić.

Zagreb: Bor na Trgu Svetog Marka
1/6

6. TRG KRALJA TOMISLAVA

Na trgu kralja Tomislava osim masivne, šarmantno okićene jelke, ima i "staklenih" klizača kao i lani, budući da ove godine zbog pandemije nije ondje postavljeno klizalište.

Zagreb: Bor na Trgu Svetog Marka
1/1

7. KRIŽANJE SELSKE I ZAGORSKE

Već tradicionlano, na ovom se križanju svake godine kiti jelka koja ovdje raste. Trešnjevačka jelka tako je među rijetkim živim jelkama koje se kite svakog adventa.  Međutim, ove je godine iz nekog čudnog razloga umjesto da se okiti, dobila plastičnog susjeda.

03.12.2021., Zagreb - Postavljen bor na krizanju Selske i Zagorske.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

8. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE i MUZIČKA AKADEMIJA

Slični plastični borovi kao na Trešnjevci postavljeni su i uokolo HNK Zagreb. Po noći lijepo svjetle, no po danu se doimaju neugledno i bezvezno. Srećom, prostor spašava okićena jelka pred Muzičkom akademijom. 

Foto: Mia Mitrović

9. MARKOV TRG

Uz jelku na Trgu, ona pred Markovim trgom zvijezda je Adventa. Pred njom oduševljelo zastajkuju turisti, proučavaju ju, fotografiraju se... Paskošno je okićena tradicionalnim ukrasima, a čuva ju čitava vojska orašara. 

04.12.2021., Zagreb - Mnostvo gradjana i turista odlucilo je subotnje advetsko vece provesti u setnji Gornjem gradom.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

10. ISPRED ARENA PARKA

Jedna od najkreativnijih jelki smjestila se ovog Adventa pred Arena Parkom. Izrađena je u potpunosti od praznih, plastičnih boca. Boce su tako prije no što će se reciklirati dobile novu, neočekivanu svrhu.

03.12.2021., Zagreb - Bozicna jelka od praznih boca ispred Arena Parka.
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Za najljepšu jelku, glasajte u anketi. Ako neku vama lijepu jelku, nismo naveli, napišite u komentarima. 

Ključne riječi

Komentara 2

MA
malaliba
13:29 01.12.2023.

Nijedna nije zaslužila naziv "božićni"

TM
trade_mark
11:47 06.12.2021.

ova ograđena na markovom trgu mi je najnaj. ograda, policajci, zabrane prilaska - pravi božićni duh ispred vladine zgrade! vlada se boji naroda!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije