Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDIJA

Analiza zagrebačke kanalizacije: Trostruko povećana potrošnja heroina među građanima

droga
Foto: Thinkstock
10.07.2019.
u 10:27

Glavni je cilj ove studije promicanje Zagreba te općenito Europe bez droge, a sve je započelo potpisom rezolucije u palači Dverce.

Institut Ruđer Bošković, u suradnji s Gradom Zagrebom, prvi je puta prije 10 godina analizirao urinarne biomarkere ilegalnih droga u otpadnim vodama Grada Zagreba. Drugi su puta 2014., a treći 2018. godine. Uspoređujući rezultate pojedinih analiza, utvrđeno je kako značajno porasla stopa potrošnje droga.

Tom su analizom, kako piše portal Zazubice, obuhvaćeni heroin, kokain, amfetamin, ecstasy, metamfetamin, kanabis, metadon i kodein.

- Usporedba podataka iz istraživanja provedenog 2018. godine s rezultatima iz 2017. godine ukazuje na trostruki porast stope potrošnje čistog heroina, no u istom razdoblju nije uočen značajan porast potrošnje ostalih istraživanih droga. Ipak, treba naglasiti da je tijekom posljednjih nekoliko godina uočen vrlo značajan porast stope potrošnje sintetičkih amfetaminskih droga, kokaina i kanabisa u odnosu na referentnu 2009. godinu, a taj je trend zadržan i u 2018. godini. Ova zapažanja potvrđuju važnost nastavka redovitog nadziranja urinarnih biomarkera u otpadnoj vodi kao nezamjenjiva izvora informacija o potrošnji droga u gradu Zagrebu. Rezultati takvog nadziranja važan su element u donošenju i provedbi kvalitetnih mjera za prevenciju i suzbijanje zloporabe droga, kao i za procjenu njihove učinkovitosti- naglasila je Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti za portal Zazubice.

Glavni je cilj ove studije promicanje Zagreba te općenito Europe bez droge, a sve je započelo potpisom rezolucije u palači Dverce. Tada je Grad Zagreb postao dio Europske mreže gradova bez droge osnovane 1994. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije