Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Analiza zagrebačke kanalizacije: Trostruko povećana potrošnja heroina među građanima

Glavni je cilj ove studije promicanje Zagreba te općenito Europe bez droge, a sve je započelo potpisom rezolucije u palači Dverce.
10. srpnja 2019. u 10:27 0 komentara 343 prikaza
droga
Foto: Thinkstock

Institut Ruđer Bošković, u suradnji s Gradom Zagrebom, prvi je puta prije 10 godina analizirao urinarne biomarkere ilegalnih droga u otpadnim vodama Grada Zagreba. Drugi su puta 2014., a treći 2018. godine. Uspoređujući rezultate pojedinih analiza, utvrđeno je kako značajno porasla stopa potrošnje droga.

Velike vrućine zavladale Zagrebom, hlad je najugodniji na Zrinjevcu 611 tisuća turista Zagreb s 1,1 milijunom noćenja među tri top destinacije u Hrvatskoj

Tom su analizom, kako piše portal Zazubice, obuhvaćeni heroin, kokain, amfetamin, ecstasy, metamfetamin, kanabis, metadon i kodein.

- Usporedba podataka iz istraživanja provedenog 2018. godine s rezultatima iz 2017. godine ukazuje na trostruki porast stope potrošnje čistog heroina, no u istom razdoblju nije uočen značajan porast potrošnje ostalih istraživanih droga. Ipak, treba naglasiti da je tijekom posljednjih nekoliko godina uočen vrlo značajan porast stope potrošnje sintetičkih amfetaminskih droga, kokaina i kanabisa u odnosu na referentnu 2009. godinu, a taj je trend zadržan i u 2018. godini. Ova zapažanja potvrđuju važnost nastavka redovitog nadziranja urinarnih biomarkera u otpadnoj vodi kao nezamjenjiva izvora informacija o potrošnji droga u gradu Zagrebu. Rezultati takvog nadziranja važan su element u donošenju i provedbi kvalitetnih mjera za prevenciju i suzbijanje zloporabe droga, kao i za procjenu njihove učinkovitosti- naglasila je Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti za portal Zazubice.

Pljačke banke na Črnomerecu sve službe na terenu Pljačkašu iz PBZ-a trebale 2 minute da nestane bez traga. 'Vidjelo se da su mladi i da su se uplašili'

Glavni je cilj ove studije promicanje Zagreba te općenito Europe bez droge, a sve je započelo potpisom rezolucije u palači Dverce. Tada je Grad Zagreb postao dio Europske mreže gradova bez droge osnovane 1994. godine.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.