Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sajam američkih sveučilišta

'Američka diploma više se cijeni na razgovoru za posao'

američki faks
Lidija Markljušaj
22.04.2015.
u 14:59

U hotelu Westin predstavilo se 17 američkih sveučilišta i koledža, a učenici, studenti i roditelji doznali su o mogućnostima školovanja i uvjetima stipendiranja

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) u suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu i mrežom EducationUSA organizirao je sajam na kojemu je, u hotelu Westin, predstavljeno 17 američkih sveučilišta i koledža. Sajam je vrvio studentima, učenicima i roditeljima koji su iz prve ruke željeli doznati kako je to studirati u Americi i koje su pogodnosti.

Studentica 3. godine Pravnog fakulteta u Zagrebu Sonja Trgovčić rekla je kako ju studiranje u SAD-u zanima jer bi željela vidjeti kako je to kada su na snazi drugačija pravila i mogućnosti studiranja od hrvatskih, a kao posebnost je istaknula individualan pristup studentu koji želi raditi za razliku od mnogih hrvatskih fakulteta.

Iako su školarine znatno više, u prosjeku 15.000 dolara, tvrdi da fakulteti u SAD-u nude vrlo dobre mogućnosti stipendiranja, dok u Hrvatskoj studenti nemaju toliku potporu sistema. Njezino mišljenje ne dijeli Irina Petrović, majka jedne srednjoškolke koja tvrdi da je obrazovni sustav u Hrvatskoj, bez obzira na troškove studiranja, podjednako dobar kao i američki, ali je u njega potrebno ulagati.

Posebno zanimljiv dio sajma bio je kutak za standardizirane testove i obrazovno savjetovanje Instituta za razvoj obrazovanja u kojem su posjetitelji mogli saznati sve što ih zanima u vezi standardiziranih testova engleskog jezika kao što su TOEFL, GMAT, GRE i SAT, kao i savjete za pronalazak studijskih programa i stipendija u SAD-u.

Kad je fakultetska diploma u pitanju, hrvatski studenti drže da se ona američka puno više vrednuje na razgovoru za posao, a to je ako je suditi po posjećenosti sajma, vrlo dobra početna točka za studiranje u SAD-u.

Komentara 1

NE
Neutralac
21:46 22.04.2015.

Amerikanci jos imaju najbolji visokoskolski sistem (ali to kosta)... a najgori srednjeskolski sistem od razvijenih drzava.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije