Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartovska tribina

Ambulanta u Gračanima 2016., gradi se odvodnja u Vidovcu

tribina
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
12.04.2015.
u 08:20

U 2015. gradska četvrt raspolaže s 5,47 milijuna kuna, što je milijun kuna manje nego u 2014.

Iako dom za umirovljenike gradska četvrt Podsljeme ove godine neće dočekati, a sporom procedurom nisu zadovoljni ni u Gradu Zagrebu, stanovnici su na kvartovskoj tribini posvećenoj ovoj gradskoj četvrti dobili mnoga obećanja. Ove godine tako bi trebala biti napravljena kanalizacija u Šantekima, Trg svetog Šimuna mogao bi dobiti autobusnu stanicu, a trebala bi se početi obnavljati fasada na Markuševečkom domu...

:: Što se u 2014. godini uredilo u Planu malih komunalnih akcija?

Krešimir Kompesak: Proteklu godinu radili smo najviše na vrtićima i osnovnim školama, OŠ Gračani, OŠ Markuševec, OŠ Šestine... Odradili smo izmjenu prozora i stolarije, u dvadesetak učionica zamijenili smo parket, sanirali smo oborinske vode, realizirali smo uspješno 13 ulica, sad se čeka priključenje. Za ovu godinu raspolažemo sa 5 milijuna i 470 tisuća, gotovo milijun kuna manje nego prošle godine. Što se tiče Markuševečkog doma, uspjeli smo obnoviti stolariju i sanitarne čvorove, sve smo obojili, ali u 2015. nismo našli dovoljno sredstva za zamjenu krovišta i obnovu fasade, ali troškovnik imamo i nadam se da ćemo to za dvije godine realizirati. Stara je to zgrada, na njoj ništa nije rađeno više od trideset godina. U gradskoj četvrti imamo problema s oborinskom odvodnjom i kanalizacijom, nazire se rješenje problema oko škole u Vidovcu, nedostaje nam ambulanta u Gračanima i dom za umirovljenike u Markuševcu. Te su sve stvari u postupku realizacije i ova je godina ta u kojoj će se ili početi raditi ili završiti pojedini projekti.

:: Kad možemo očekivati dom za umirovljenike u našoj gradskoj četvrti?

Andreja Ninić: Gradnja doma planira se u Štefanovcu u Markuševcu. Nismo zadovoljni željom, dinamikom i potrebom koja je iskazana za gradnju domova za starije osobe. Ono što je izgledno je da će ići na temelju javnog poziva za izgradnju i opremanje tog objekta. Od odluke do ugovaranja obično treba 18 do dvadeset mjeseci pa nije izgledno da će to biti realizirano ove godine, ali Grad nastoji drugim sustavima podrške, kroz izvaninstitucionalne usluge, skrbiti o našim najstarijim sugrađanima.

:: Kada će se sanirati ulica Pustodol, Gračani? Dio je ostao neasfaltiran...

Krešimir Kompesak: Radi se o jednom ulazu u šumu, od osamdesetak kvadrata, mi smo Zagrebačkim cestama uputili dopis, osigurali sredstva, no Hrvatske šume nisu dale da se to napravi bez projekta. Tražio sam i objašnjenje Hrvatskih šuma zašto im treba projekt da se stavi dvoje tačke asfalta. Treba samo napraviti kanalice i cestu pomaknuti udesno da ide prema potoku. Sad je potrebno osigurati sredstva za izradu projektne dokumentacije i onda ćemo uz dopuštenje Zagrebačkih cesta to asfaltirati.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

:: Kad će se graditi ambulanta u Gračanima?

Slavko Antolić: Od Doma zdravlja Zagreb–Centar, pod koji spadate, dobili ste idejni program za gradnju novog objekta. U zgradi će biti ordinacija obiteljske medicine, stomatološka ordinacija te soba za patronažnu sestru. Sve je dovršeno, projekt je gotov i upućen u Ured za izgradnju, očekujemo da će se uskoro raspisati natječaj za izvedbeni projekt. Osigurano je 400 tisuća kuna, sredstva za opremanje također su osigurana pri Uredu za zdravstvo. Gradnja ovisi o dinamici izrade dokumentacije. Planirat ćemo sredstva i u idućoj godini ako gradnja ne počne ove godine.

Mato Mauhar: Prikupljaju se ponude za izradu projektne dokumentacije glavnog izvedbenog projekta. Za ovu su godinu osigurana sredstva za izradu kompletne dokumentacije te za traženje građevinske dozvole, a u 2016. će biti osigurana sredstva za gradnju, koja bi trebala početi početkom sljedeće godine.

:: Hoće li se u ulici Šanteki raditi kanalizacija?

Tomislav Runtić: Gradska četvrt Podsljeme osigurala je sredstva za izradu projektne dokumentacije i mislim da je predmet ugovoren, ne znam u kojoj je točno fazi. Ali odmah po izradi projekta osigurat će se sredstva za izvedbu te se može ići u to.

Krešimir Kompesak: Ne radi se samo o Šantekima, radi se i o Malim i Velikim Cebićima, o Punjekima, Površnici... Prije tri godine postojao je projekt s kompletnim dozvolama i trebalo se krenuti u realizaciju, čak je bio izabran izvođač. Zašto do toga nije došlo, ne znam. Igrom slučaja, otkrili smo u GČ da postoje projekti za koje je u 11. mjesecu 2013. godine prestala vrijediti dozvola, građevinska i lokacijska. Nakon toga tražili smo nekoga tko bi napravio rekapitulaciju projekta, međutim ta tvrtka više ne postoji. U 2014. godini morali smo ponovno osigurati sredstva za idejni projekt i ishoditi građevinske i lokacijske dozvole. U to su dobro upućena dva ili tri vijećnika iz gradske četvrti, koja žive u tom dijelu naselja. Bili smo u Vodoopskrbi i odvodnji na sastancima jedno četrdeset puta. Vodili smo žestoke borbe i bili jako neugodni. Nadamo se da će ove godine projekt biti gotov. Iz vodovoda su osigurali sredstva za istočni Vidovec da se to konačno realizira ove godine.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

:: Hoće li se na Trgu svetog Šimuna napraviti autobusna stanica?

Dinko Bilić: U tijeku je natječaj za postavljanje autobusnih nadstrešnica na području cijelog grada, na ukupno 31 lokaciji. Ova lokacija nije u toj 31, no može se tijekom godine napraviti rebalans, raspisati još jedan natječaj, uputite zahtjev Vijeću, a Vijeće će ga proslijediti u Grad.

:: Mogu li se u Štefanovec od kućnog broja 90 do 130 postaviti uspornici?

Alan Ordulj: Za bilo koju inicijativu potrebno je uputiti zahtjev našem uredu ili preko vijeća mjesnog odbora ili gradske četvrti. Vaš zahtjev prosljeđujemo policiji, koja određuje ima li zabilježenih prometnih nezgoda, određuje stanje sigurnosti... Policija potom nama daje dozvolu da idemo dalje u realizaciju. Izlazimo na teren i određujemo lokacije gdje bi mogli biti postavljeni, a one se daju na suglasnost Vijeću gradske četvrti. Kada se usuglase Vijeće i prometna policija, Ured za izgradnju može krenuti u realizaciju. No prvo što je potrebno jest uputiti pismeni zahtjev.

Komentara 1

GM
Gusta magla
15:07 12.04.2015.

Gradit ce SDP i pokretne stepenice do mjeseca, sad prije izbora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije