Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Aktivno 50-ak klizišta, a odronima još nema kraja

U Graberju je zbog sanacije ceste bio zatvoren i promet, a stanari čekaju nove nevolje
03. travnja 2013. u 09:10 0 komentara 35 prikaza
klizište
Foto: Ured za upravljanje u hitnim situacijama
Pogledajte galeriju 1/3

“Nema se što čekati, opet saniraju pa je promet zaustavljen”, usputno prenosi informaciju jedan od stanovnika Graberja prokislim susjedima koji su uzaludno čekali autobus na početku Kustošijanske ulice. Graberje je jedno od sedam klizišta u Zagrebu koje se moralo sanirati zbog odrona nastalih obilnim padalinama. – Vi ste iz Večernjaka? Danas smo izašli u vašim novinama, drvo nam je palo na kuću – ležerno nam, s obzirom na situaciju, govori Tomislav Gazilj dok promatra djelatnike Hrvatskih šuma kako čiste ostatke jučerašnjih odrona.

Uzaludna upozorenja

Nekoliko metara od mjesta sanacije i dalje stoji velika nakupina drveća i zemlje koja se srušila na cestu.

– To je privatna parcela, to ne smijemo dirati, morat će to sami sanirati – objašnjavaju nam radnici.

Na Dubravkinu putu slična priča, kišom natopljena zemlja izgurala je dva metra asfalta na parkiralištu. Hrvatske šume intervenirale su i ogradile područje, no okolni stanari upozoravaju da se takvo što moglo i očekivati. – Siguran sam da će već ovih dana doći do daljnjeg klizanja terena, i da će mi se uništiti dio kućne terase. Upozoravam grad već dvije godine, no bez rezultata – govori nam Jadranko Možanić. Za klizanje terena krivi radove na ljetnom kinu Tuškanac.

– Po stručnim procjenama, prije je trebalo postaviti četiri pilota da bi klizište bilo sigurno, sada ih treba postaviti 50 i brojka samo raste. Zašto građani moraju plaćati propuste privatnih tvrtki? – pita se Možanić.

Otkliže gornji sloj zemlje

A nova klizišta mogu se očekivati i sljedećih dana.

– Od pedesetak klizišta koliko ih je trenutačno aktivirano, sudeći prema izvješćima iz medija, 80 posto su površinska, nastala zbog ekstremnih količina vode i dugotrajnog snježnog pokrivača. Riječ o malim površinama, a obično otkliže vegetacija i gornji sloj zemlje. Možemo očekivati da će hidrološki uvjeti i dalje imati negativne učinke – objašnjava profesorica Snježana Mihalić Arbanas s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Prave prevencije nema jer je riječ o utjecaju oborinskih voda i kosini klizišta, a sanacija uglavnom zahtijeva građevinske zahvate kojima bi se padina zaštitila od daljnje erozije.

– Najveća je gustoća klizišta u Bednji u Varaždinskoj županiji. I u Zagrebu je mnogo klizišta, a puno je prijava i iz Zaprešića i Samobora – kaže Arbanas.

>>Aktiviraju se nova klizišta, a neki građani lažno dojavljuju lokacije

>>Nova klizišta u Zagrebu, otklizalo 2 metra asfalta na Dubravkinu putu

>>Zbog opasnosti od odrona istočni kolnik Aleje Bologne zatvoren!

Vatrogasci stalno u pogonu, a nove dojav

Vatrogasci stalno u pogonu, a nove dojave samo stižu

Vatrogasci su za vrijeme uskrsnih blagdana imali pune ruke posla. Zbog velikih kiša i topljenja snijega, u tri uskrsna dana imali su čak 92 intervencije ispumpavanja vode te 25 intervencija uklanjanja stabala. I jučer su dolazile dojave o novim klizištima kod Kašine, na Črnomercu, Zamorskom brijegu, Ivanovu putu do odrona kamenja u Bračunu... Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama poručuju da je od studenog 2012. do kraja ožujka 2013. palo oko 500 litara kiše po četvornom metru.

Velika količina zemlje otklizala na kuću

Velika količina zemlje otklizala na kuću

Jučer se na lokaciji Črnomerec 111 aktiviralo veliko klizište iza privatne kuće, sve ekipe su bile na terenu. Na kuću je otklizala velika količina zemlje i došlo je do puknuća jednog zida. Krenule su hitne mjere sanacije, kako bi se smanjio pritisak zemlje na kuću teškom mehanizacijom jučer je odvezeno 350 kubika zemlje. Danas se radovi nastavljaju.

Sinoć u večernjim satima u Hrvatskom Leskovcu, Bedekova ulica od kb. 3 do kb. 15 došlo je do poplavljivanja više podruma. Uzrok poplavljivanja podruma je bio podizanje razine podzemnih voda. Vodoprivreda je pristupila prepumpavanju vode iz odvodnih kanala. Slična situacija bila je i u ulici Dolenice gdje su vatrogasci i Vodoprivreda ispumpavali vodu.

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.