Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Aktiviraju se nova klizišta, a neki građani lažno dojavljuju lokacije

No, stvarnih klizišta i problema uzrokovanih njihovom aktivacijom svakako ima te su od jutra djelatnici Ureda na terenu
02. travnja 2013. u 14:51 0 komentara 80 prikaza
Klizišta Zagreb,portal (1)
Foto: Ured za upravljanje u hitnim situacijama
Pogledajte galeriju 1/4

Posljednjih dana pojačano se aktiviraju klizišta te se nadležne institucije bore s (ne) vremenskim prilikama u procesu sanacije terena. No, neki građani odlučili su Uredu za upravljanje u hitnim situacijama i lažno dojaviti o novim slučajevima klizišta u gradu,a  jedna takva dojava odnosi se na lokaciju Kozarčev vijenac.

No, stvarnih klizišta i problema uzrokovanih njihovom aktivacijom svakako ima te su od jutra djelatnici Ureda na  terenu na lokaciji Šestinski dol 34, zajedno s  djelatnicima Hrvatskih šuma i Zrinjevca jer je potrebno ukloniti stabla koja su se nagnula. 

U Kašini, na adresi Kralji 35, aktiviralo se klizište na privatnim posjedima, a prilazna cesta se podigla i pritišće dvorište te je odvaljen zid skupa s dvorištem.

U nimalo ugodnoj situaciji našli su se i žitelji na adresi Bračun 36 gdje se uz njihovu obiteljsku kuću odronilo kamenje.

Sve ekipe Ureda za hitne intervencije rade na sanaciji velikog klizišta oko privatne kuće koje se aktiviralo na adresi Črnomerec 111. Iz Ureda doznajemo da je na kuću otklizala velika količina zemlje te je došlo do puknuća zida. Malo više "sreće" imaju na Zamorskom brijegu kod kućnog broja  8D gdje je aktivirano manje klizište uz privatne kuće te im zasada neprijeti nikakva opasnost, a slična situacija je i na klizištu na Ivanovom putu kod broja 14 gdje se klizište aktiviralo udaljeno od kuća i ceste.

Iz Ureda podsjećaju da je ova zima je bila s izrazito puno oborina, visokim i dugotrajnim snijegom i obilnim kišama. Prema njihovim podacima, od početka studenog 2012. pa do kraja ožujka 2013. ukupna količina oborina je bila oko 500 litara po m2, a natapanjem terena zemlja postaje "žitka, odnosno tekuća" i dolazi do pokreta klizanja ili odrona zemlje.

Proces sanacije klizišta opsežan je građevinski proces koji iziskuje poseban projekt, a mjere koje se poduzimaju su razne od promjene geometrije padine, drenaže oborinskih i podzemnih voda, učvršćivanja padine, gradnje potpornih zidova ili pak sadnja posebnih vrsta raslinja jako dubokog korijenja itd.

Podsjećaju da je Ured za upravljanje u hitnim situacijama nadležan za koordinaciju djelovanja hitnih službi, a ne za sanaciju klizišta.

>>Nova klizišta u Zagrebu, otklizalo 2 metra asfalta na Dubravkinu putu

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.