Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stranka za grad:

Ako je u Beču karta 1 euro, i u Zagrebu može biti 5 kuna

zet za pet (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
03.05.2013.
u 09:06

Iz stranke Za grad proveli su istraživanje prema kojem bi smanjenjem cijena prijevoza ZET uprihodio 270 milijuna kuna

Iva Kvakić i Marko Gregović iz stranke Za grad jučer su u Mesničkoj predstavili istraživanje “ZET za pet” o smanjenju cijene vozne karte na pet kuna uz poboljšanje usluge. Istraživanjem pokazuju da se u pet godina broj putnika smanjio sa 325 milijuna na 250 milijuna. A smanjenjem cijene prijevoza povećao bi se broj putnika i smanjio broj švercera 25 posto. Procjena je ZET-a da se trenutačno šverca 40 posto putnika.

– Europski gradovi bilježe porast broja putnika potičući javni prijevoz smanjenjem cijena zbog ekonomske krize. Beč je lani smanjio cijenu godišnjeg pokaza 40 posto na 365 eura, što je jedan euro po danu, odnosno manje nego u Zagrebu – kaže Iva Kvakić.

Prema izračunu od smanjenja cijena karte i povećanjem broja putnika ZET bi uprihodio 270 milijuna kuna, a od smanjenja broja švercera dodatnih 122 milijuna. Smatraju da Holdingove podružnice i Grad trebaju uplaćivati naknadu za prijevoz radnika izravno na račun ZET-a što bi donijelo 26 milijuna kuna. Time bi ukupni prihodi ZET-a bili 418 milijuna kuna, dva milijuna više nego što je ZET očekivao da će uprihoditi u 2012. Ne slažu se ni s povećanjem ovlasti kontrolora.

– Za plaće kontrolora daje se 20 milijuna, a od kazni zaradilo se osam milijuna što znači da rezultata nema – kaže Kvakić koja smatra da se treba fokusirati na rashode jer unatoč smanjenju broja putnika, ZET nije smanjio broj osoblja.

>>ZET za pet? Pogledajte video s prijedlozima za unapređenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije