Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni dan mladih

"Ako će biti ovako kada završimo fakultet, odlazimo."

Dan mladih na šalati
Foto: Jakov Novak
1/5
13.08.2014.
u 07:45

Jučer se u svijetu obilježio petnaesti Međunarodni dan mladih na temu "Mladi i mentalno zdravlje". U Zagrebu su mogli besplatno koristiti sportske terene i bazen na Šalati.

Raznim aktivnostima u športsko rekreativnom centru Šalata jučer je u Zagrebu obilježen Međunarodni dan mladih. Događaj je organizirala udruga ZAMISLI kroz regionalni informativni centar za mlade Zagreb i u suradnji s športskim centrom, a besplatan je bio za sve građane u dobi od petnaest do trideset godina, što se u Republici Hrvatskoj službeno smatra kategorijom mladih osoba.

-Program smo podijelili na dva djela: turnir u košarci i kupanje u bazenu, uz natjecanje u plivanju. Mladima je bio dostupan i niz drugih sadržaja poput pikulanja, kartanja, domina... Ovogodišnja tema Dana su mladi i mentalno zdravlje pa smo, vodeći se poslovicom "u zdravom tijelu zdrav duh", htjeli mladima omogućiti aktivan dan.-objasnila je Svjetlana Marijon iz udruge ZAMISLI.

Rezoluciju o Međunarodnom danu mladih Glavna skupština UN-a izglasala je 17. prosinca 1999. godine što je čini, prikladno, najmlađom rezolucijom dvadesetog stoljeća.

Ujedinjeni narodi službeno ističu kako je fokus programa za mlade te organizacije mjerenje i jačanje nacionalnih kapaciteta u području mladih te pojačanje kvalitativnih i kvantitativnih mogućnosti dostupnih mladima za potpuno, efikasno i konstruktivno sudjelovanje u društvu.

Koliko su takvi programi bitni pokazuje i činjenica da je u Hrvatskoj ove godine zabilježena nezaposlenost od 52, 4 posto među populacijom mlađom od dvadeset i pet godina, ali i stavovi sudionika aktivnosti na Šalati.
-Sustav želi pokazati da se bavi mladima, no izostaju konkretni rezultati. Mislim upisati Ekonomski fakultet, no sumnjam da ću nakon njega ostati u Hrvatskoj. Ako će biti ovako loše, otići ću.- govori nam sedamnaestogodišnji Andrej. Njegova dva vršnjaka, Alen i Lovro, imaju slične stavove.

-Htio bih upisati Kineziološki fakultet, ostati ovdje i trenirati djecu, da se bave sportom. Nadam se kako ću to moći ostvariti, no situacija je kritična i ako tako ostane, probat ću otići.- nevoljko priznaje Alen.

Suočeni s budućnošću, većina je mladih na Šalati ispričala sličnu priču: fakultet u Hrvatskoj, karijera u inozemstvu. Na ljetni dan uz bazen ta se budućnost činila dalekom i u njihovim nadanjima, nepotrebna.

Komentara 10

IM
Immanuell
09:46 14.08.2014.

Čitam ovo i ne vjerujem što sam pročitao. Dakle, studenti intervjuirani za ovu temu dali su svoje nevjerojatne izjave: jedan studira na Ekonomskom fakultetu (ili ga namjerava upisati), drugi na Kineziološkom....... Imate li vi djeco draga čepove u ušima i izmaglicu u glavi?! Koliko puta vam je u zadnjih 10 i više godina rečeno i ukazivano na stanje na tržištu rada? Pitam ove nabrušene pametnjakoviće, prvog što ćeš s ekonomskim faksom kad u Hrvatskoj ima na tisuće završenih ekonomista od kojih bar polovina nikad neće raditi u struci?! Drugog, ti bi se bavio sportom jer to voliš i da ti se to (što si dobar!) još i isplati pa bi htio i stalno zaposlenje u toj struci..... Gdje, pitam te? Gdje u Hrvatskoj? Zbog čega ste vi nabrušeni i prijetite se odlaskom?! Zašto niste na fakultetu informatičkih znanosti? Zašto ne studirate matematiku, fiziku, kemiju, biologiju? Zašto ne pokažete interes za medicinu i stomatologiju?! Zašto ne idete nekom tehničko - tehnološkom smjeru?! Evo, ja ću vam odgovoriti..... Ti što bi išao na ekonomiju nećeš sigurno upisati financije, nego marketing ili menagement. Drugim riječima, ladio bi muda u kafiću preko i bez većeg napora osvojio diplomu te se svrstao pod VSS, iako (to je moje osobno mišljenje) za ta dva smjera ekonomije ja ne bih davao nikakvu diplomu nego potvrdu o završetku kursa za reklamu i nazovi vođenje tvrtki. To je ta razina i ne zaslužuje diplomu. Kako znam?! Znam, jer vidima kako na tisuće istovjetnih diplomanata izlazi svake godine kao na tvorničkoj traci štancani. Nije ti palo na pamet zašto je to tako masovno i zašto na drugim fakultetima nemaju ni približno toliko "uspjeha"?! Ti što bi kineziologiju, nemam ništa protiv, ali u situaciji u kojoj je Hrvatska nerealno je za očekivati da se zaposliš u toj struci. Ti bi isto malo vježbao (zato što to voliš, nije bed, i ja sam to volio), bio dugo zgodan i fatalan za cure. Vidi, to možeš u Njemačkoj, SAD - u, tamo ima mjesta napretek za nove ljude i kadrove, u Hrvatskoj nema! Stoga, vas dvojica i trebate stremiti otići van, ovdje nećete nikad ništa dobiti, bar ne ništa suvislo što bi zadovoljilo vaša visoka stremljenja. U ovoj zemlji još mnogo toga treba postaviti na noge, a vi ste nadgradnja društva koje nema još ni osnove za postojanje.

BA
baniček
22:20 13.08.2014.

odite što prije što dalje odavde i ne morate nam najavljivati vaš odlazak, mene to barem ne zanima a nas ostavite na miru. PS. nisam član ni jedne strane i radim kod privatnika za minimalac .

IS
Iszrian
08:33 14.08.2014.

Lako je gledati na današnje studente s visoka kad je prijašnjim generacijama socijalizam osigurao/poklonio posao po završetku fakulteta. Danas das bi se negdje zaposlio (gotovo bilo gdje, u bilo kojoj zemlji) najvažnije je imati dobre VEZE, a u Hrvatskoj pogotovo, što ja nažalost nemama. Dakle ili ču rintati nekakav bezvezni fizički posao (ako imam sreće) ili ču jedan dobar dio života provesti na burzi (lako moguče) ili ču otiči trbuhom za kruhom. Samo se pitam što će biti kad u Hrvatskoj ostanu samo političari i penzioneri a svi kvalitetni se odsele?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije