Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više posjetitelja i veća potrošnja

Advent je prva liga – i s najboljom ponudom dosad lovi rekorde

Advent u Zagrebu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/13
03.12.2018.
u 08:35

Advent u Staroj Tkalči, što je također nova lokacija manifestacije, vraća duh naselja Gradeca i Kaptola te je posebno atraktivan za fotografiranje. Uz radionice starih obrta i zvukove zagrebačkih šansona u trenutku će vas “teleportirati” u prošlost u kojoj se, među ostalim, može posjetiti i tradicionalna brijačnica.

Umjesto tramvaja, uz parkove Zelene potkove vozi kočija Djeda Božićnjaka. Pored nje, cestom kojom obično prometuju auti, šeće na tisuće Zagrepčana i turista. I ne žure se da je što prije prijeđu, već “okidaju” selfije, nerijetki i uz pomoć teleskopskog štapa kako bi uhvatili širi kadar.

Ma kome smetaju gužve?!

Blicalo se protekli vikend centrom grada koji je “odjenuo” blagdansko ruho. A jednako kao što posebna regulacija prometa nije ljutila vozače, gužve nisu smetale ni pješacima. Čekali su u redovima za fritule i po pola sata, cupkajući i veselo pjevušeći božićne pjesme koje se čuju iz velikih zvučnika. Blagdanska čarolija kao da je zaposjela sve koji su odlučili posjetiti najveću manifestaciju u gradu, jedva dočekavši vidjeti što je zagrebačka Turistička zajednica ove godine priredila. Živo je na čak 14 lokacija, a ponuda je, složili su se mnogi, najbolja dosad.

Pogledajte video: Otvorenje Ledenog parka i Adventa na Zrinjevcu

– Dok smo se vozili do centra, vidjeli smo Slovence, na ulicama se čuje engleski, njemački... Pa ako mogu doći ljudi iz drugih zemalja, moramo i mi iz Brezovice. Gužve nam ne smetaju – kazala je Marica Boršić koja je na Advent stigla s unukom Sofijom i svojom majkom, odnosno Sofijinom prabakom i svojom imenjakinjom.

Da ugođaj nadoknađuje velike gužve, smatra i Lana Petrović, koja je kćer Gretu i njezine prijateljice Karlu i Niku, u pratnji psa Georgea, dovela na Zrinjevac.

– Ali nama je najbolji Ledeni park, jedva čekamo da stanemo na klizaljke – uzbuđene su bile djevojčice.

Uređenjem ulica oduševljeni su i stranci, kojima je ovakav koncept božićnog sajma pravo otkriće. O njemu će pisati i Siew Han Low, koja je stigla iz Kuala Lumpura kako bi izvijestila čitatelje magazina “Let’s travel” o zagrebačkom Adventu.

Advent u Zagrebu
1/16

– Kod nas božićnih sajmova ima samo u trgovačkim centrima. Jesti, piti i slušati koncerte na ulici nama je novost – istaknula je. Slično govore i Victor Parres, Alvaro Nogveras, Antonio Risueno i David Atero, dodajući da u njihovom rodnom Madridu ovakvih sajmova nema.

– Advent vam je prva liga – poručili su Španjolci.

Iako se ove sezone Zagreb ne može natjecati za titulu najbolje blagdanske manifestacije u Europi, budući da ju je osvojio triput zaredom, vjeruje se da će rušiti rekorde. Očekuje se, naime, više posjetitelja, odnosno čak 150.000 turista, pa i povećana potrošnja, zbog čega su ugostitelji nagomilali zalihe.

A fakat se ima što birati

A ima se što birati kad je riječ o street foodu. Iako su baza i dalje kobasice, fritule i kuhano vino, potrudili su se da ta jela budu drukčija. Pa u kućici “The Fat Santa” u sklopu Caffea de Matoš na Gornjem gradu, primjerice, nude fritule s Oreom i šlagom prelivene bijelom čokoladom, za 19 kuna.

– I pokazale su se kao pravi hit – istaknula je Mia Malenica. Kobasice su, pak, u kućici “Naša priča” kod Ledenog parka stavili u omotač i nataknuli na štapić pa jelo nazvali “corn dog”.

– Kobasicu pržimo na kokosovu ulju, a paniramo je cornflakesima – pojasnili su Stipe Rupić, Andrea Kraljević i Josip Bošnjak.

Na raznim lokacijama može se kušati i odojak s ražnja, kuhana rakija s prženim šećerom, liker od tiramisua, tortilja s piletinom, orasima i grožđem... Zahvaljujući tehnologiji proširene stvarnosti, Djed Božićnjak uprizoruje se na Gradecu, a svakako treba posjetiti i Staru Tkalču te Filmski advent u Prolazu sestara Baković.

Advent u Zagrebu
1/12
Ključne riječi

Komentara 6

Avatar possibilis
possibilis
08:49 03.12.2018.

Ma sve je to lepo. Samo one kobase ne trebaju biti bas ispred HNK.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:36 03.12.2018.

Hm, svi smo mi Advent. Ovo pretjerivanje u pokazivanju nečega na konzumerski naćin, stvarno se pretvorilo u totalni kič. Bilo bi dobro upitati nekog od ovih selfijaša i pokazivatelja sebe kod štanda s kobasicama, da li zna izmoliti Očenaš i Zdravomariju.

DO
doktorica
14:18 03.12.2018.

malograđanski ukus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije