Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprostili se maturanti

A sad nas čekaju brige: upis na faks ili potraga za poslom

17.05.2016., Zagreb - Ucenici zavrsnih razreda zagrebackih srednjih skola slave svoj dan. Proslava maturanata krenula je na Trgu bana Jelacica, a zavrsit ce na jezeru Bundek gdje je priredjen glazbeno-scenski program. U povorci se ocekuje oko 5000 maturan
Foto: Pixsell
1/7
18.05.2016.
u 13:30

Fotoaparati i mobiteli nisu bili samo u rukama maturanata već i profesora i roditelja koji su jučer došli ispratiti svoje đake s Jelačić-placa

“Nije škola selska kavana da se u nju ide svakog dana”, ponosno su ove riječi na prsima nosili školarci koji od jučer, nakon ukupno 12 godina obrazovanja, u školu više neće kročiti. Zviždaljke, brašno, dobra glazba i boce s pićem vrlo su brzo zamijenili tugu za prijateljima iz razreda, o kojoj se, prije kretanja povorke maturanata s Trga bana Jelačića prema Bundeku točno u podne, još naveliko govorilo.

“Malo im zavidim”

Fotoaparati i mobiteli nisu bili samo u rukama maturanata već i profesora i roditelja koji su došli ispratiti svoje đake s Jelačić-placa. Kolaps u prometu, koji je počeo kad je povorka krenula prema jezeru, rijetkima je posebno smetao.

–Prošle godine bio sam na njihovu mjestu, a norijada mi je ostala u jako lijepom sjećanju. Pomalo sam sad i zavidan – priznao je student KBF-a Filip Sedlar, koji je maturante snimao mobitelom. Nije propustio ni kadar iz Manduševca, u kojem su vodu, već tradicionalno, isprobali brojni srednjoškolci. Osim Filipa, strpljivi su bili i vozači, koji između podneva i 14 sati iz grada ni u grad nisu mogli preko Ulice Hrvatske bratske zajednice.

– Moram do Trnskog, ali ići ću Vukovarskom pa na Držićevu. Okolo-naokolo i nema uopće veze, nek’ se djeca raduju, svi smo mi bili mladi – rekao je Miran Velić, kojeg smo sreli jučer na Vukovarskoj, taman kad je prolazila vesela povorka u šarenim majicama. Po dolasku na Bundek majice su se vrlo brzo grupirale po bojama jer maturanti su, kako su sami objasnili, posljednji dan škole željeli provesti baš sa svojim razredom. Neki uz jezero, neki u njemu, neki u šatoru gdje su ih zabavljali brojni glazbenici, neki na kavi u kafićima, a neki – uz roštilj.

– Mislili smo što ćemo pa smo se odlučili za meso. Dio ekipe išao je na Trg da bude u povorci, a mi smo otišli kupiti sve što treba. Podijelit ćemo s kolegama ako nas tko bude “žicao”, ali ovo je za nas, sigurno ćemo biti gladni – objasnili su Antonija Kozina, Marko Kunjko i Kristijan Kramarić, kuhari iz Ugostiteljsko-turističke škole u Utrini. U roštiljanju ih nije omeo ni kratkotrajni pljusak.

– Ma držali smo kišobran iznad mesa, snađemo se mi u svakoj situaciji – kazali su kroz smijeh maturanti koji će se sada, objasnili su, pokušati zaposliti.

Iz Hrvatske ne bi, rekli su, ali ako ovdje ne bude za njih prilike, i na to su spremni. Baš kao i medicinske sestre, koje su srednju školu završile nakon pet godina.

– Tako vam je to kod nas. Želite li biti medicinska sestra, morate izdržati pet godina – objasnile su prijateljice Sara, Helena, Mateja, Blanka, Martina, Monika, Tanita i Tea. Njihov je plan za budućnost upisati fakultet. Sestrinstvo i medicina prvi su im izbori jer, kako su rekle, svoj posao vole i žele ga raditi i dalje.

Previše su popili

Medicinskog posla imale su jučer i dežurne hitne službe, koje su na Bundeku imale dvadesetak intervencija, trećinu zbog pijanstva. Policija je uhitila sedmero maturanata zbog remećenja javnog reda i mira, a priopćeno je i da su maturanti uništili jedan tramvaj i dva vlaka. Zabava na Bundeku nastavila se do sitnih noćnih sati, a 18-godišnjake su zabavljali Divlje jagode, Lana Jurčević, Detour, Songkillersi i Picksiebner.

 

Maturanti XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, u povodu Dana maturanata organizirali su humanitarnu akciju “Kilogram hrane za socijalni dućan”. Umjesto da hranu prosipaju po ulici, kako su sami objasnili, željeli su pokazati svoju zrelost te pomoći korisnicima socijalnog dućana. Prikupljene namirnice predsjednici maturantskih razreda utovarili su u kombi Crvenog križa u kutijama u koje su prije toga danima učenici prikupljali svoje donacije.

Komentara 3

BI
Biker
13:44 18.05.2016.

Sad ste se izludirali po Hrvatsko,od sad si spremajte kofere pa na posao,cisti Evropske sekrete da prezivite,jer u Hrvatskoj nemate buducnosti ,ovdi se prepucavaju 25 godina dvije stranke HDZ i SDP ,kumonisti,domoljubi i podkradju ovu zemlju ,sad kad vise nemaa se kaj jamiti ,sad ce ju rasprodati bjelosvetskoj bandi za sicu .....

FA
fakin2012
14:12 18.05.2016.

romski kralj Bandić bu vam dal gradski stan, 56.000 kn za treće i svako sljedeće dijete, besplatni tramvaj, i stipendiju - ak se izjašnjavate za roma :-)

SE
Secli
12:11 19.05.2016.

Sad cete shvatit da vam je život gotov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije