Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Za 1,6 mil. kuna sada se vide i muze

05. prosinca 2016. u 14:00 1 komentara 1401 prikaza
03.12.2016., Zagreb - Obnovljena zgrada u Mesnickoj 1, jedna od najzahtjevnijih i najskupljih zgrada za obnovu. Na njenom procelju nalaze se 12 muza koje su takodjer  temeljito obnovljene i krase portal zgrade.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon više od godine dana radova na obnovi pročelja zgrade napokon su uklonjene skele u Mesničkoj 1.

Zgrada koja je sagrađena 1867. godine tako je nakon 150 godina zablistala u izvornom sjaju jer su konzervatori utvrdili da je originalna boja pročelja bila boja gline koja se s godinama izgubila pa je prebojena devet puta. Zgradu krase i glineni, 1,5 metara visoki kipovi osam muza koji su sada obnovljeni, napokon uočljivi, pa se zgrada koja je desetljećima bila samo jedna u nizu zapuštenih preko noći prometnula u turističku atrakciju.

Održali čak 50 sastanaka

Predstavnik stanara Ante Tonči Vladislavić, inače povjesničar umjetnosti, od početka je bio uključen u radove restauracije.

– Obnova je išla kroz spomeničku rentu, a budući da je ova zgrada zaštićeno kulturno dobro, dobili smo subvenciju od Grada od 80 posto. Koštala je oko 1,6 milijuna kuna, od čega smo mi platili manje od 400 tisuća – kazao je Ante Tonči Vladislavić. Dodao je da su veći dio novca, oko 250 tisuća, imali ušteđeno jer su na zgradi ranije imali reklamu, dok su se za 90 tisuća zadužili.

Kaže da na njegovoj zgradi zaposlenici Zavoda za zaštitu spomenika na čelu s pročelnikom Silvijem Novakom, koji se osobno penjao po skelama i s konzervatorima pratio radove, nisu napravili propuste. Kaže, velike pohvale ima i za arhitekticu Jasnu Šćavničar Ivković koja je vodila posao obnove te izvoditelje, konzervatorsku tvrtku Terakota kipara Gorana Mišića i građevinare.

– Svaki detalj je odrađen vrhunski i u suradnji, a sastanke smo imali svaki utorak i iza nas ih je više od pedeset – rekao je Vladislavić.

 | Autor :

Osim što su konzervatori uspjeli doći do izvorne boje pročelja, popravljen je i kip muze Uranije kojoj se zbog zuba vremena odlomila desna ruka. Vladislavić je tijekom obnove proučavao povijest zgrade koju sagradio Israel Rosenfeld, a projektirao Franjo Klein koji je projektirao i Palaču Prve hrvatske štedionice na uglu Jelačić-placa i Praške, zgradu Glazbenog zavoda u Gundulićevoj te više kuća među kojima se ističu Kuća Siebenschein na Preradovićevu trgu i Kleinova vlastita kuća u Gundulićevoj ulici 29.

S obnovom počeli na vrijeme

– Znamo i da je muze vrhunski izradio bečki kipar Viktor Brausewetter sa samo 22 godine jer su na njima nađeni originalni žigovi, a koliko je on tada bio važan i cijenjen, svjedoči činjenica da njegova tvrtka postoji i danas i obnavlja zgrade po Beču – istaknuo je Vladislavić.

03.12.2016., Zagreb - Obnovljena zgrada u Mesnickoj 1, jedna od najzahtjevnijih i najskupljih zgrada za obnovu. Na njenom procelju nalaze se 12 muza koje su takodjer  temeljito obnovljene i krase portal zgrade.  Photo: Robert Anic/PIXSELL | Autor :

Ipak, radeći na restauraciji, konzervatori nisu uspjeli otkriti o kojim se sve muzama radi. Naime, izvornih je grčkih muza bilo devet, a na zgradi u Mesničkoj ih je osam pa konzervatori smatraju da je riječ o miksu antičkih i slavenskih muza. Neke muze, poput oštećene Uranije (zaštitnice astronomije), Talije (zaštitnice komedije) ili Klio (zaštitnice povijesti), mogu se prepoznati, no kako je kazao predstavnik stanara, nadaju se da će se time sada pozabaviti neki povjesničar umjetnosti.

Konzervator Goran Mišić, koji je između ostalog obnavljao i Umjetnički paviljon, kazao je da je njihov zadatak bio obnoviti sve umjetničke elemente što je bliže moguće originalnom izgledu.

– Ovim poslom bavimo se već 15 godina pa, iako ovo nije naš najteži posao, sigurno mi je najdraži. Sreća je što se u obnovu krenulo prilično rano pa reljef i skulpture nisu previše oštećeni, već smo ih očistili i zaštitili da ih smog više ne nagriza – kazao je Mišić. •

Pelješki most snimljen iz zraka
VIDE I PLUSEVE I MINUSE
Kako u Neumu doživljavaju spajanje Pelješkog mosta: 'Otići će sav narod okolo!'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • silviaanabrantusa:

    Ali su u toj restauraciji prozori napravljeni katastrofalno! Prilikom prve jače kiše, voda je curila kroz prozore i tako dan danas, a izvođači ne žele priznati reklamaciju te bi trošak popravka trebao ići iz vlastitog đepa...