Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon osnovne škole, ukupno 1193 osmaša na prekretnici

Za upis u prve razrede u srednjim školama Karlovačke županije osigurano 1540 mjesta

03.06.2009.
u 18:01

Ukupno 1540 mjesta u 62 razredna odjela osigurano je za učenike prvih razreda u srednjim školama Karlovačke županije.

Dobro razmislite
I, to uključujući Glazbenu školu i Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži. Tako će budući srednjoškolci na raspolaganju imati sedamdesetak različitih programa i zanimanja. Među njima su i tri nova.

To su web dizajner, medicinski kozmetičar i staklar, koji će se provoditi u Srednjoj školi Duga Resa, Medicinskoj školi Karlovac i MIOŠ-u. Kako osme razreda završava 1193 učenika, za sve ima i više nego dovoljno mjesta. Međutim, pitanje je hoće li svi upisati program koji baš žele.

– Naglašavamo da mjesta ima dovoljno. Očekujemo da će se upisati oko 1300 učenika. Pozivamo roditelje i učenike da dobro razmisle o ponuđenim programima i zanimanjima, te da usklade želje, s jedne strane, ali i stvarne mogućnosti učenika, s druge.

No, treba također voditi računa o tržištu rada i izabrati zanimanja s kojima se kasnije može lakše zaposliti – apelira pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, sport i informiranje Željko Šančić. Posebno naglašava da je Karlovačka županija ove godine počela novi način stipendiranja učenika i studenata koji se školuju za deficitarna zanimanja. Stipendije dodjeljuju Županija, jedinice lokalne samouprave i poslodavci. Iznose 800, odnosno 1400 kuna i dvostruko su veće od ostalih.

Stipendija i posao
Uz osiguranje stipendije, vrlo je važno da poslodavci imaju obvezu zaposliti kandidate koje novčano pomažu. Sve to trebalo bi pomoći i roditeljima i djeci pri izboru budućeg zanimanja. Prijave za upis u prvom roku bit će 29. i 30. lipnja od 8 do 16 sati. Za sve koji tada ne uspiju upisati željeni program, novu će šansu imati 6. srpnja, a potom i u jesenskom roku.

Želite prijaviti greške?