Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAR UMIROVLJENICIMA Vlada amandmanima prepolovila proračunski deficit, do nultog nije uspjela doći

Za božićnice treba naći još 100 milijuna

12.12.2008.
u 14:56

U ponovnom češljanju proračuna Vlada nije uspjela doći do nultog deficita kao što su savjetovali ekonomisti. No, prvotno predloženi deficit od 1,6 posto BDP-a ipak je gotovo prepolovljen – 1,88 posto BDP-a. Država, dakle, neće biti u minusu 4,3 milijarde, već otprilike 2,6 milijardi kuna. Naknadno kresanje proračunskih rashoda pogodilo je i pelješki most za koji će se rezervirati oko 100 milijuna manje nego u prvoj verziji proračuna.

Najveća je ušteda ostvarena u zdravstvu kojemu ostaje 1,7 milijardi kuna manje. Ministar financija Ivan Šuker, međutim, napominje da će zdravstvo u stvarnosti izgubiti samo 800 milijuna kuna jer će 900 milijuna kuna rashoda biti pokriveno još ove godine. Na pitanje je li taj novac osiguran, glavni državni financijaš odgovara da se u protivnom ne bi ponudio takav prijedlog.

Ukupne su uštede oko 2,3 milijarde kuna. Vlada će proračun mijenjati s nekoliko svojih amandmana, no kao i prijašnjih godina, potpuno odbija amandmane oporbe. Zastupnici su predložili osamdesetak amandmana od kojih većina dolazi iz HNS-a. Vlada ni danas nije donijela odluku o isplati božićnica umirovljenicima, nego je ponovno zatražila od HZMO-a podatke o izvorima.

– Tragamo za jasnim informacijama o tome odakle bi se namaknuo novac – rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor. Dio novca postoji, no nije jasno rečeno koliko nedostaje. U 2006. božićnice su stajale otprilike 157 milijuna kuna. – Vjerujemo da ćemo na sljedećoj sjednici dobiti izračune i donijeti odluku – kazala je Jadranka Kosor.

Za isplatu božićnice za umirovljenike u Kapitalnom fondu nedostaje oko 100 milijuna kuna. Na računu fonda trenutačno je oko 50 milijuna gotovine, a ostatak bi se trebao namaknuti prodajom dionica. Zbog lošeg stanja na burzi tom rješenju nitko nije sklon, pa u HZMO-u pripremaju model po kojem bi se novac namaknuo bez da se imovina prodaje u bescjenje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?