Naslovnica

WTO: Pad turizma najveći u Europi

12. ožujka 2009. u 23:10 28 prikaza

Moramo osnažiti poziciju turizma kao djelatnosti koja stvara prihod i zaposlenja i to čvrsto nametnuti ministrima gospodarstva i predsjednicima vlada. Tražimo od svjetskih lidera da sada pomognu turizmu, a on će sve to uzvratiti drugim sektorima – poručio je novi glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Taleb Rifai na konferenciji za novinare UNWTO-a.

Na turističkoj burzi ITB u Berlinu najavio je danas turističku godinu s globalnim podbačajem od dva posto, s tim da će Europa biti najviše pogođena (Afrika i Azija mogle bi jedine proći bez minusa). Ilustracije radi, samo minus od tri posto u europskim putovanjima značio bi oko 15 milijuna turista manje.

U takvim okolnostima većina bi hrvatskih turističkih radnika, kako se ovdje čini, odmah potpisala sezonu s jednoznamenkastim minusom.

– Vlada je svjesna situacije, a akcijski plan već smo pripremili. Mjere će biti brzo objavljene, a u njih smo ugradili tri paketa. Sektoru treba hitno pomoći skidanjem nekih parafiskalnih nameta, subvencioniranjem razvojnih projekata, a pomoći ćemo i onima koji ne budu mogli vraćati kredite. U trećem paketu su mjere s aktivnostima i na vanjskim tržištima – otkrio je ministar Bajs.

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas