Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S MANHATTANA

Wall Street urušio dionice i brakove

18.07.2008.
u 19:00

Američka se financijska kriza ne smiruje. Procjenjuje se, naime, da bi do kraja godine i tijekom 2009. moglo propasti na desetke banaka i investicijskih fondova. U New Yorku su komentari o hipotekarnim problemima zasjenili razgovore o predsjedničkim izborima, koji se održavaju u jesen.

Kad ponestane novca u kućnom budžetu, kad se gube radna mjesta, a novog posla nema na vidiku, dolazi i do dubokih emocionalnih previranja u obiteljima i brakovima. Moje poznanice čiji muževi rade u bankama u New Yorku tvrde da na njihove brakove utječe svjetska financijska kriza jer se u kući samo razgovara o gubitku dionica, štednji, mogućnostima za novu karijeru, spasu iz pakla bankrota koji im prijeti.

Jedna je priča posebno zanimljiva jer ocrtava što se zapravo događa u pozadini financijskog svijeta u New Yorku, odnosno kako se privatni životi ruše kao kule od karata. Nedavnim slomom dionica na Wall Streetu propalo je i dvadeset godina braka Cindy i Toma. Upoznali su se u srednjoj školi i vjenčali nakon što su oboje magistrirali. Cindy je htjela biti učiteljica, a Tom se upustio u investicijsko bankarstvo na Wall Streetu radeći više od 60 sati tjedno.

Vrlo su brzo njegova primanja prešla milijun dolara godišnje pa je Cindy prestala raditi i posvetila se odgoju dvoje djece. I onda odjednom, kao grom iz vedra neba – poslovna i privatna katastrofa. Tržište nekretnina na kojem je Tom radio urušilo se, dobio je otkaz te je obitelj ostala bez godišnje plaće i visokih božićnih bonusa. A bonusi su bili toliki da su od njih, u vrijeme kad je sve besprijekorno funkcioniralo, kupili još jedan stan na Manhattanu.

Tom je tražio posao, ali uzalud, a Cindy se nije mogla odviknuti od ugodna života koji su joj godinama omogućavali njegovi visoki prihodi. Nije željela otkazati najam skupe ljetne kuće u prestižnom ljetovalištu East Hampton na Long Islandu. Tražila je da suprug nastavi plaćati skup ljetni kamp za djecu iako se zbog toga zadužio.

Nije htjela odustati od preuređenja stana, što joj je omogućavao visok životni standard na Manhattanu. Cindy je bila naviknuta na to da Tom uvijek ima rješenje za sve njene probleme i nije mogla vjerovati da on može biti slab, razdražljiv i depresivan. Počela ga je uspoređivati s drugima koji nisu dobili otkaz i – sljedeći je korak bila rastava braka.

Odvjetnici specijalizirani za brakorazvodne parnice u prvoj polovici ove godine imali su povećan broj zahtjeva za rastavu, uzrok kojih je bio upravo pad vrijednosti dionica i otkazi na Wall Streetu. Oni tvrde da će se do prosinca više od 40 posto brakova zaposlenika u financijskim tvrtkama razvrgnuti. Ove je godine više od 63 tisuće zaposlenika na Wall Streetu dobilo otkaz, a samo u bankrotu investicijske banke Bear Sterns izgubljeno je šest milijardi dolara vrijednosti njenih dionica.

Mnogi bivši zaposlenici Bear Sternsa imaju velikih teškoća objasniti članovima svojih obitelji kako su mogli u 24 sata izgubiti 10, 20 ili više milijuna dolara. Indeks Dow je od početka godine pao 20 posto, ali mnoge investicijske banke imale su goleme gubitke zbog krize hipotekarnih kredita pa su zabilježena masovna otpuštanja zaposlenika.

U tim previranjima odvjetnici za rastave bilježe brojne priče poput ove Cindy i Toma, koji se nakon 20 godina braka nalaze u mukotrpnom procesu raspada obitelji. Indeks je na Zagrebačkoj burzi od početka godine pao 50 posto, ali barem zasad nema informacija o tome kakve je posljedice na obitelji hrvatskih financijskih stručnjaka ostavio taj iznimno stresni posao.

Želite prijaviti greške?