Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAH TRŽIŠTA Najbogatiji investitor na svijetu W. Buffett podržao plan saniranja

W. Buffett: SAD je doživio infarkt i jedini je spas 700 mlrd. $

Protivnik plana prosvjeduje na Wall Streetu
Foto: AP
Autori: Z. Bajt, Hina
03.10.2008.
u 18:35

Usporedivši krizu američkog gospodarstva s vrhunskim sportašem kojega je iznenada pogodio snažan infarkt, najbogatiji investitor na svijetu Warren Buffett, čije se bogatstvo procjenjuje na više od 62 milijarde dolara, apelirao je jučer na Zastupnički dom američkoga Kongresa da prihvati plan saniranja financijskoga tržišta težak 700 milijardi dolara.

Glasovanje
– Jedini pravi odgovor na takav infarkt jest da što prije uzmete defibrilator, ne svađajući se gdje će te ga točno postaviti, i oživite srce sportaša – izjavio je Buffet, ocijenivši da je trenutačno jedini spas za sanaciju američkog tržišta prihvaćanje plana o ulaganju 700 milijardi dolara. Originalni prijedlog plana, prethodno usuglašen između čelnika Kongresa i Bushove administracije, Predstavnički dom odbacio je u ponedjeljak jer je dvije trećine republikanskih zastupnika glasovalo protiv, kao i više od trećine demokrata.

Dopunjeni prijedlog, prihvaćen u Senatu, trebao bi privući više republikanskih glasova u Predstavničkom domu, koji je o zakonu trebao glasovati kasno sinoć po europskom vremenu.

Na hitno prihvaćanje plana za spašavanje američke financijske industrije pozvali su predsjednik George W. Bush i najviši financijski dužnosnici administracije, te oba predsjednička kandidata Barack Obama i John McCain.

Zagovornici plana kazali su da je nužno da se naporima vlade riješi kreditna kriza jer je sadašnje zamrzavanje kreditnih linija banaka prijetnja cijelom gospodarstvu.

“Kongres mora djelovati. Moramo intervenirati kako bismo umirili financijska tržišta i zaštitili porezne obveznike”, izjavio je jučer Bush. Protivnici plana kažu da se njime nagrađuju loše odluke Wall Streeta, poreznim se obveznicima nameće teret, a stvarne ekonomske tegobe ne rješavaju.

Zbog dopuna plana u Senatu, njegova cijena bit će veća od predviđenih 700 milijardi dolara za državni otkup nelikvidnih vrijednosnica oslonjenih na hipotekarne kredite.

Čekanje
Dopunjeni prijedlog zakona također predviđa tri vrste poreznih olakšica koje trebaju osigurati glasove republikanskih kongresnika. Zakonom bi se povećao broj obnovljivih energetskih poreznih olakšica za građane i poslovne subjekte, produljio rok valjanosti olakšica za razvoj poduzeća, a uključile bi se i olakšice iz Alternativnog minimalnog poreza (AMT), bez kojeg bi četvrtina Amerikanaca morala plaćati porez na prihode za imućne.

Iako podržava plan, Buffet je upozorio da američki porezni obveznici neće odmah osjetiti rezultate sanacije tržišta jer će američkom gospodarstvu trebati nekoliko godina da se oporavi. – Recesija će biti još gora i stvari se neće promijeniti za nekoliko mjeseci – zaključio je  najbogatiji investitor na svijetu  i multimilijarder Buffett.

Želite prijaviti greške?