Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ-DVIJE

Vrtići izvan vremena i prostora

11.10.2007.
u 16:30

Ovih se dana jedna županija pohvalila intenziviranjem svoje brige o djeci predškolske dobi, a uza sve što su planirali, odlučili su i roditelje "dovesti u red". Oni, naime, po svoje dijete u vrtić moraju doći u za to predviđeno vrijeme, a zakasniti mogu samo dva puta. Budu li kasnili više od toga, bit će prijavljeni centru za socijalni rad.

Mnogi roditelji, bez obzira u kojoj županiji žive, u prvi mah nisu mogli povjerovati da je takvo što nekome palo na pamet jer dobro znaju da u vrtić ne kasne zbog vlastite neodgovornosti, nego više sile, odnosno obveza na poslu. Većina vrtića svoja vrata zatvara oko 16, odnosno 17 sati, a roditelji u pravilu sa svog radnog mjesta mogu otići u 17 ili u najboljem slučaju u 16 sati. Već su davno prošla vremena kad je većina roditelja radila od 6 do 14 sati ili od 7 do 15, što im je ostavljalo mogućnost da u vrtić stignu bez kašnjenja.

Današnji roditelji prisiljeni su, ako ne žele živjeti u vječitom stresu hoće li stići na vrijeme i dijete izlagati frustraciji da su ga mama i tata "zaboravili", angažirati "tete" koje će na vrijeme mališana preuzeti od teta u vrtiću, odvesti ga kući i nahraniti.

Država, odnosno županije i gradovi trebali bi napokon više novca uložiti u predškolsku brigu o djeci, produljiti rad tzv. državnih vrtića, od kojih bi pojedini (dežurni) trebali raditi u dvije, a ako treba, i u tri smjene, pa i vikendom. Jer, na žalost, sve je više onih bez radnog vremena koji rade koliko treba, a to je u pravilu više od osam sati na dan.

Želite prijaviti greške?