Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.05.2012. u 12:00

U sjeni izbora u Francuskoj i Grčkoj, Angela Merkel gubi na lokalnoj razini 
i to od zelenih i Stranke pirata

U Europi birači opet žele promijeniti stvari, ali ovoga puta možda čak i temeljitije nego ikad prije. Francuska, Srbija i Grčka bile su u žarištu interesa, no pomalo nezapaženo prošli su lokalni izbori u njemačkoj pokrajini Schleswig-Holstein. Rezultati su poprilično zabrinuli njemačku kancelarku Angelu Merkel jer je njena stranka izgubila – i to jako. Glasove su uzeli socijalisti, zeleni i Stranka pirata. Ukratko, nitko s kime Merkelova može koalirati. Nevolja je to veća što ovo nisu prvi lokalni izbori koje kancelarka i njen CDU, ali i njoj bliski liberali, gube, a ni posljednji jer bi već sljedećeg vikenda zabrinutost mogla narasti do neslućenih razmjera zato što se lokalni izbori održavaju u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji gdje živi oko 24 milijuna Nijemaca i gdje se birači također okreću drugim opcijama. Iako je parlamentarni izbori čekaju tek u rujnu iduće godine, opća klima ni kod kuće, a ni Europi, ne ide joj naruku. Lokalni izbori u nekoliko njemačkih pokrajina pokazali su da su birači sve neskloniji dosadašnjem političkom establišmentu, odnosno konzervativnom CDU-u i socijalistima te da sve više traže treći put. Kada se pogledaju rezultati, ispada da Pirati i Zeleni dobivaju između 20 i 25 posto glasova, što je respektabilan postotak koji će u idućih godinu dana sigurno rasti.

Merkelova je izgubila i vrijedne saveznike u Europi – prvo nizozemsku vladu i premijera, a u nedjelju navečer i francuskog predsjednika Sarkozyja, koji je vjerno slijedio sve njene ideje. Novi stanar Elizejske palače François Hollande kani se suprotstaviti Merkelovoj i njenu konceptu strogih mjera štednje koje bi trebale izvući posrnule europske ekonomije iz krize. Hollande smatra da jedino gospodarski rast može biti odskočna daska za izlazak iz krize te da drakonske mjere štednje nikako neće pomoći da do toga rasta zaista i dođe.

Iako su ovlasti francuskog predsjednika gotovo kraljevske, ipak treba pričekati što će se dogoditi na parlamentarnim izborima u lipnju jer bi i tu moglo biti iznenađenja, i to popriličnih. Ako socijalisti uspiju sastaviti vladu, Hollande će imati gotovo odriješene ruke, no dobar rezultat koji je kao predsjednički kandidat postigla čelnica ultradesne Nacionalne fronte Marine Le Pen, ali i neki kandidati dijametralno suprotnog političkog usmjerenja, situacija bi mogla postati lagano šizoidna, pomalo nalik onome što se u nedjelju navečer dogodilo u Grčkoj. Jedan tamošnji zgroženi politički analitičar izjavio je da su svi ozbiljni političari dobili “košaricu”, a da su na njihovo mjesto izabrani lakrdijaši, komedijanti, nasilnici i lunatici. Predviđa da će grčki parlament ubuduće nalikovati cirkusu ili brodu luđaka. No ipak, ostavlja mogućnost da će se sav taj novokomponirani politički folklor u jednom trenutku uozbiljiti i pretvoriti u političare koji su spremni donositi odluke i preuzeti odgovornost. Neki drugi europski analitičari kažu da ovaj najnoviji trend deprofesionalizacije politike može biti loš i poguban, ali istodobno može biti dobar i pozitivan zato što će u politiku donijeti svježu krv i neki novi način razmišljanja.

No sve što se događa u raznim europskim zemljama jasno govori jedno – birači su siti dosadašnje političke elite koja je ogrezla u korupciju i koristoljublje i koja ponajmanje razmišlja u interesu onih koji su ih izabrali.

Biste li vi glasali za stranku koja vam nudi besplatno obrazovanje i zdravstveno osiguranje za sve, izravnu demokraciju i sudjelovanje u političkom procesu, zaštitu ljudskih prava, slobodnu razmjenu znanja i podataka, potpunu transparentnost u politici i jasno razgraničenje države i Crkve? Ako vam se ova ponuda svidjela, možda biste na listiću zaokružili Stranku Pirata koja u Njemačkoj na lokalnoj razini već ima oko 400 zastupnika. Nakon svega što se događalo u posljednje vrijeme, mogla bih zaključiti da Europa stoji pred vrlo burnim političkim razdobljem. Još se ne može govori o tome hoće li ono donijeti kaos i raspad ili neku sasvim novu kvalitetu.

Komentara 4

OB
-obrisani-
13:01 08.05.2012.

U Hrvatskoj ima previše stranaka. Zato bi bilo poželjno da se sve te lievomisleče šorošuvritgledeče stranke fuzioniraju u jednu janjičarsku stranku.

DU
Deleted user
13:44 08.05.2012.

Mislim da Hrvatska sigurno ima najviše stranaka od svih država u Europi. :-) E sad, jel to glupost ili nije, ne znam, al ja bi više volio da se glasa za osobe imenom i prezimenom nego za stranke. Al vele da to nije izvedivo, jer i ako si nezavisni kandidat, opet moraš imati listu pijuna ispod sebe ako se hoćeš kandidirati. Onda ako je prvi na listi neki dobar, opet među ostalima ima nekog kome nikad ne bih dao glas. :-/

EN
EndemskaVrsta
15:41 08.05.2012.

Onaj tko se čudi - ili sablažnjava - što se na europskim izborima u parlamente probijaju gusari ili Arkanovi sljedbenici (?!) treba imati na umu da je pojava jednokratskih komedijaša i ništarija zakonomjeran plod dekorativne, ritualne demokracije, koja se zbiva jednom u 4 godine, a u međuvremenu bitange kolovo vode... bez kontrole i mogućnosti eliminacije, kazne. Ljudima je pun k... tradicionalnih politikantskih klanova (koga briga za ishod izbora u pljačkaškom zdrugu sa džamije?!) i hoće se supstancijalne, a ne kozmetičke promjene: direktna demokracije, izbor ljudi s programima i dokazanim sposobnostima, a ne stranačke pljeve i korova skrivenih za zvučnim etiketama. Osobno, izrazito me raduje trend - posebice pobjeda Francoisa Hollandea - i \'živim za dan\' kad će se SDP, HDZ i svi ostali umišljeni paraziti valjati u glibu poraza!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?