Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.08.2012. u 13:00

U SAD-u je trošak osnivanja tvrtke 50 dolara, a naš ministar pravosuđa želi temeljni kapital o 100.000 kuna.

Tko želi osnovati tvrtku u Hrvatskoj i još uredno poslovati, taj mora biti lud! Jer samo takav netko može ući u takvu avanturu, u državi u kojoj se lome poduzetnici, oni pravi, a ne muljatori, u kojoj se slama svaki zdravi poduzetnički duh, gdje se produbljuje pravna nesigurnost, umjesto da se ona pojačava, kako bi privukla i strane investitore. Vlada Zorana Milanovića dosad je nebrojeno puta dokazala i pokazala, ne samo da je nedorasla problemima u kojima se nalazi Hrvatska, u prvom redu gospodarskim, nego i da je nemušta, nekompetentna, nestručna, bezidejna, pojedinci u njoj totalni neradnici, bez gotovo ikakva iskustva izvan vlastite partije, opijeni jedino svojom osobnošću i pozicijom koju grčevito drže.

Dakako, imali smo takve slučajeve i prije Milanovićeva vladanja. Najbolji dokaz nevjerojatnom lutanju i elementarnoj gluposti koju ova vlada proizvodi jest pitanje oko osnivanja tvrtki i njezina temeljnog kapitala. Ako želimo poduzetničke slobode, osnažiti poduzetnički duh, potaknuti samozapošljavanje, potaknuti privatne inicijative, onda bismo se mogli ugledati na SAD. Jer ondje trošak osnivanja bilo kakve tvrtke stoji do 50 dolara (oko 300 kuna), osnivanje je gotovo za 15 sekundi, računalno se samo provjerava naziv, kako ne bi došlo do preklapanja s već postojećom tvrtkom – i to je sve.

U SAD-u nema registracije djelatnosti kao u nas, sve je dopušteno raditi, jedino su licence potrebne za pojedina područja rada kao što su farmaceutska industrija ili proizvodnja oružja. U Hrvatskoj je sve suprotno, i ništa se ne mijenja! Jednostavno, svi, od političara do birokracije, svi onemogućavaju poslodavce da rade! I zato nam je tako kako nam je!

U dubokoj smo krizi kojoj se ne vidi kraj! Umjesto da se poslovanje olakša, a naravno i uvedu potrebni kontrolni mehanizmi, ministar pravosuđa Orsat Miljenić izvaljuje novu notornu glupost kojom dokazuje da nema pojma što govori i radi. Jer se zalaže za to da se tvrtkama nametne obvezni temeljni kapital do čak 100.000 kuna! Prvo, vlasnici bi u tom slučaju morali posegnuti za kreditima, na čemu bi profitirale banke, a ne poduzetnici.

Drugo, taj temeljni kapital samo je opet fiktivni novac na papiru koji se isti trenutak može potrošiti i ništa ne jamči. Jamčilo bi više kad bi se ograničilo izdavanje mjenica, koje se danas izdaju bez ograničenja. Postoje neki drugi mehanizmi kako da se uvede red u poslovanje tvrtki, a ova ideja ne da nije na tom tragu, ona je krajnje kontraproduktivna i smiješna!

Posebice je smiješna kad je ista vlada u saborsku proceduru uputila izmjene zakona po kojima će se moći registrirati jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću za nekoliko kuna temeljnog kapitala, uz puno kraći postupak i znatno manje troškove. Jer da se omogući što lakše osnivanje novih tvrtki. Pri čemu će vlasnici morati dio dobiti držati na računu dok ne dođe do iznosa potrebnog minimalnog temeljnog kapitala. Vlasnici ni tu neće profitirati, ali netko drugi opet hoće. Tko? Naravno, banke!

 Kolika je sljepoća među hrvatskim političarima svih boja, upravo se najbolje očituje na ovoj novoj mjeri oko osnivanja j.d.o.o.-a. Jer ide se na osnivanje po hitnoj proceduri kako se hrvatski poduzetnici ne bi odselili u druge europske zemlje nakon našeg ulaska u EU! A što ste, gospodo političari, dosad radili? Zašto hrvatski poduzetnički duh niste znatno ranije poticali zbog nas samih?

Sve dosadašnje vlade na ovaj su način radile protiv Hrvatske, protiv interesa hrvatskih građana! Kome je to išlo naruku? Mafiji? Bankama? Interesnim lobijima, domaćima, stranima? MMF-u? Kome u ovoj zemlji nije u interesu da se radi i privređuje? A kad se onda tu još doda porezno bauljanje Slavka Linića, investicijski promašaji Radimira Čačića, onda imamo Vladu koju hitno treba staviti pod kontrolu stručnjaka! Jer svaki daljnji potez daljnje je sunovraćanje ove države i ovog naroda.

Komentara 48

VA
vadis
13:42 13.08.2012.

Milanoviceva vlada nezna, Sanaderova vlada lopovska i nije znala osim krasti. U Hrvatskoj se mora mentalitet mijenjati ali u svim drustvenim porama.

OB
-obrisani-
14:18 13.08.2012.

Mi hrvati jos i dandanas zivimo na racun onoga sto je Tito i radnicka partija Hrvatske mukotrpno stvarala 50 godina. 20 godina kradje i pljackanja pod izgovorom da se rusi Jugoslavija, odvelo je Hrvatsku u propast.

EU
EUfan
19:05 13.08.2012.

Eurocertifikat - ovjera podataka koje sadrži Usluge obrade podataka Sektora informacija, dokumentacije i publicistike na zahtjev korisnika u zemlji i inozemstvu Naknada za pokretanje žalbenog postupka u javnoj nabavi Naknade za pokriće troškova nadzora kakvoće proizvoda koji podliježu nadzoru kakvoće pri uvozu i domaćih proizvoda prije stavljanja u promet Naknade za neizvršavanje mjera pečaćenja uređaja, opreme i ostalih prostorija u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost Novčane kazne za prekršaje što ih izriču državna tijela Uprave i troškovi postupka Članarine Zakon o normizaciji Usluge HZN-a Naknada za usluge akreditacije Naknada za izvršene usluge nadzora akreditacije Tar. br. 1. Patenti; Naknada troškova Tar. br. 2. Žigovi; Naknada troškova Tar. br. 3. Industrijski dizajn; Naknada troškova Tar. br. 4. Oznake zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti proizvoda i usluga; Naknada troškova Tar. br. 5. Topografije poluvodičkih proizvoda; Naknada troškova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?