Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči današnjeg sastanka Sanaderovih savjetnika HDZ najavio paket antirecesijskih mjera

Vlada odbija krizne mjere Ekonomskog instituta

11.02.2009.
u 00:07

Najzvučnije prijedloge za borbu protiv recesije koje Vladi nude analitičari s Ekonomskog instituta Banski će dvori na sastanku Ekonomskog vijeća odbiti. Neće, dakle, biti hitnog rebalansa državnog proračuna, zamrzavanja plaća, neće biti ukidanja zabrane rada trgovina nedjeljom niti će biti povećane trošarine na automobile.

Ako se preporuke ne prihvate, Vijeće više nema smisla

Zašto Vlada odbija ekonomiste i poduzetnike?

Stroga ravnoteža
Nakon sinoćnje sjednice Predsjedništva HDZ-a ministar Ivan Šuker i potpredsejdnik Vlade Damir Polančec predstavili su Vladin antirecesijski paket, koji počiva na proračunu i čvrstom držanju rashoda u okvirima prihoda. No, uz strogu ravnotežu između prihoda i rashoda, koja podrazumijeva da će se trošiti samo onoliko koliko proračun i gospodarstvo koje ga puni mogu izdržati, među glavnim je mjerama za olakšavanje situacije poduzetništvu odluka države da se zadužuje na međunarodnom tržištu, čime bi novac na domaćem ostao gospodarstvu. Šuker najavljuje da će u travnju ili svibnju biti emitirane državne obveznice kojima će država osigurati dodatni novac iz inozemstva, za što, tvrdi, postoje dobri izgledi jer je rejting RH dobar.

Obveznice HBOR-a
U isto vrijeme obveznice će emitirati i HBOR, kako bi došao do dodatnih 300 milijuna eura za kreditiranje poduzetništva. U HBOR-u je, inače, za te potrebe već osigurano 400 milijuna eura. Država će, nadalje, strogo kontrolirati poslovanje svojih tvrtki kako ne bi neplaćanjem generirale nelikvidnost. Polančec najavljuje povratak subvencija za kamate na kredite poduzetnicima i tvrdi da je novac za potpore malom i srednjem poduzetništvu u iznosu od otprilike četiri milijarde kuna osiguran.

Smanjivat će se, kaže, broj malopoduzetničkih programa koje će država podupirati, a prioritete će imati izvoznici. Osigurane su potpore tekstilcima, kožarima i drvnoj industriji, a s posebnom će se pažnjom kontrolirati roba koja se uvozi u Hrvatsku. Cilj je osigurati ulazak kvalitete, a ne “bofla” koji ruši cijene.

Smanjivat će se turističke i vodne naknade koje opterećuju gospodarstvo. Banski dvori ne prihvaćaju ni ideju da se svima linearno smanji osnovica za plaćanje akontacije za porez na dobit jer tvrtke i obrtnici pojedinačno to mogu zatražiti na temelju svog poslovanja. Vlada će dati naputak Poreznoj upravi da te zahtjeve rješava u roku od 15 dana.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?