Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada publike T-HT

Vesni Rohaček i Dori Đurkesac 10.000 kuna za luminokinetičku instalaciju Interval

instalacija interval; nagrada publike THT 2015.
Foto: screenshot/MSU
13.04.2015.
u 15:38

Posjetiteljica Maja Kolar koja je glasala, dobila je tablet Samsung Galaxy Tab Active 4 8'' LTE.

Osma natječajna izložba T-HTnagrada@msu zatvorena je jučer. Nakon zbrajanja glasova publike kojih je bilo 458, najviše glasova dobile su Vesna Rohaček i Dora Đurkesac za luminokinetičku instalaciju Interval.Dobile su 10.000 kuna nagrade.

Razvrstavajući radove u predgovoru kataloga, Igor Šanjol, član stručnog žirija, rad Interval smjestio je skupinu pod naslovom „Programiranje prirode“, zaključivši: „Umjetnost te skupine autora utemeljena je na obliku spoznaje prirode koji konstruiranjem modela ostvaruje vlastitu dimenziju učenja te čini vidljivom konstrukciju i uvjetovanost same prirode kulturnim diskursima. Luminokinetički model gibanja vode, stoga, nije samo glavni motiv instalacije Vesne Rohaček i Dore Đurkesac, nego i njezina temeljna metoda.“

Za razliku od kustosa, autorice same svoje djelo opisuju ovako: „Interval je interaktivna luminokinetička instalacija koja istražuje odnose između kretanja, prirodnih fenomena i fizikalnih zakona gibanja vode. Nastala je eksperimentiranjem s karakterističnom geometrijskim svojstvima valova te svjetlosnim refleksijama i prostorom. Hodanjem preko osjetljivog poda pokreću se valovi unutar dva bazena kružnog i kvadratnog oblika. Svjetlo reflektira gibanje valova na zidove koji, lomeći se na različitim geometrijama bazena, pri jednostavnoj interakciji tvore pravocrtne ili kružne oblike. Instalacija osvještava često neopažene prirodne strukture i zakone te stvara koreografiju između tijela, objekta, prostora i fizike, naglašavajući njihovu međuovisnost.“

Posjetiteljica Maja Kolar koja je glasala, dobila je tablet Samsung Galaxy Tab Active 4 8'' LTE. 

>> Laureati su Katarina Ivanišin Kardum, Artuković i Vukosav

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije