Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Rendez-vous" s Rodinom

Otpakirana "Meditacija" koja je toliko oduševila Meštrovića da je molio Rodina da mu je pokloni

24.04.2015., Zagreb - Konferencija za medije na kojoj je najavljena izlozba Rodin u Mestrovicevom Zagrebu. Izlozba se otvara u Umjetnickom paviljonu 5. svibnja 2015. Rijec je o izlozbi na kojoj ce slavni kipar, Auguste Rodin (1840.-1917.),  biti predstavl
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
25.04.2015.
u 20:57

Izložba u dva grda i na tri lokacije vrhunac je Festivala Francuske u RH

– Molim vas, svakako bih htio imati fotografiju s Rodinovom "Meditacijom". Silno mi to znači! – molio je jučer u Umjetničkom paviljonu fotoreportere Anto Krstulović Opara, savjetnik predsjednike RH Kolinde Grabar-Kitarović. Minutu prije Opara je zajedno s Audrey D'Hendecourt iz pariškoga Muzeja Rodin samo za novinare otvorio sanduk iz kojeg je izronilo Rodinovo remek-djelo. S bijelim ga je rukavicama nosio na postament. Vidjelo se: nije osjećao težinu skulpture. Zajedno s Catherine Chevillot, direktoricom Muzeja Rodin, Opara je autor izložbe skulptura, crteža i fotografija Augustea Rodina koja se u Umjetničkom paviljonu za građanstvo otvara 6. svibnja. Večer prije toga za brojne će je uzvanike iz kulturnog i političkog svijeta svečano otvoriti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Zagreb = Meštrović

Riječ je zapravo o projektu s tri izložbe, objašnjeno je jučer na konferenciji za medije s brojnim govornicima u Umjetničkom paviljonu. Središnja se izložba u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu održava od 6. svibnja do 20. rujna. Slavna pak Rodinova skulptura Victora Hugoa bit će izložena u zagrebačkom Ateljeu Meštrović, a u splitski Muzej Ivana Meštrovića, čiji je ravnatelj dosad bio upravo A. K. Opara, idu dvije figure: Meštrovićeva Psiha koja odaje Meštrovićevo divljenje Rodinovoj skulpturi "Meditacija – unutarnji glas". Upravo je ona otvorena za novinare na jučerašnjoj presici. "Meditacija" je Meštrovića toliko oduševila da je molio Rodina da mu je pokloni. A on je to s veseljem učinio. Na tu povezanost Rodina i Meštrovića ukazuje sam naziv izložbe "Rodin u Meštrovićevu Zagrebu".

– Između Meštrovića i Zagreba stoji znak jednakosti – uvjerljivo je jučer ustvrdio Andro Krstulović Opara, alibirajući naslov. Na jasan je način izložba Rodina u Zagrebu uzvratna izložba za vrlo uspjelu izložbu Meštrovića u Francuskoj, na Festivalu Hrvatske u Francuskoj 2102. godine. Rodinova je izložba u nas središnji događaj uzvratne manifestacije – Festivala Francuske u Hrvatskoj, koji je jučer najavila Alemka Lisinski, a čijih će 150 programa trajati od svibnja do rujna. Upravo je Rodinova i Meštrovićeva umjetnička i inspiracijska povezanost nadahnula naslov festivala "Rendez-vous", istaknula je Lisinski.

Nebrojene kulturne i političke institucije sudjeluju u "Rendez-vousu" Francuske i Hrvatske. No malo bi toga bilo da nije generalnog sponzora Splitske banke s kojom je jučer, baš na presici, potpisan sporazum o tome. Nazdravljeno je to čašicom šampanjca.

Paviljon, drugi dom

Vozeći se jučer taksijem na konferenciju za medije, taksist nam je rekao da je već vidio Rodinove skulpture 1968., upravo u Umjetničkom paviljonu. Bili smo impresionirani time. Ravnateljica UP-a Jasminka Poklečki Stošić potvrdila je to na presici. Rodin se vraća u svoj drugi dom, rekla je.

>> Auguste Rodin je umjetničku praksu skrenuo u – revoluciju

>> Iz Pariza je konvoj krenuo 21. travnja. Išlo se po etapama, nema 'droncanja' umjetnina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije