Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burne reakcije u Splitu

Svađalo se i oko Grgura Ninskog i oko Marka Marulića pa ćemo se sad svađati i oko Dioklecijana

21.09.2015., Split - U Etnografskom muzej postavljen kip osnivaca grada, cara Dioklecijana.   Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
23.09.2015.
u 09:27

"To je neminovno kod nas, ali neminovno je i to da će kip postati dio kulturne baštine. Neka odluči struka gdje će biti postavljen"

Kip Dioklecijana moje je vlasništvo, a hoće li negdje biti stalno izložen, ne ovisi o meni, kaže Karlo Grenc, rezigniran zbog nedorečenosti splitskih gradskih čelnika te rasprava koje se zasad vode samo po kuloarima o tome gdje je Dioklecijanu mjesto. I prije svečanog predstavljanja gipsane skulpture visoke 2,68 metara u Etnografskom muzeju šuškalo se da bi je trebalo smjestiti u Vestibul, Muzej Grada, Podrume, Peristil, svakako unutar njegove palače.

Neki su pak mišljenja kako je najbolje da "ostane" u Etnografskom muzeju pa, tko hoće, neka ga dođe vidjeti, a tko neće, neće pored njega ni prolaziti... Vjerojatno će, kao i uvijek, odlučiti politika, a ne struka.

– Ovaj kip sigurno će polučiti rasprave što s njim, gdje ga predstaviti. To je neminovno u Splitu! Tako je bilo i s kipom Grgura Ninskog te Marka Marulića. No, nedvojbeno je da će postati dio naše kulturne baštine. Postavit će se pitanje je li Dioklecijan bio filozof. Kršćani će ga optuživati za egzekucije i umanjiti njegovo djelo. O svemu treba javno i otvoreno razgovarati te stvoriti prostor na kojem bi se smjestio kip cara Dioklecijana – izjavio je Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela. Poznati splitski arhitekt Jerko Rošin mišljenja je da je Dioklecijan bio najveći rimski car i da zaslužuje kip u Splitu.

– On svakako zaslužuje da ga Split obilježi, a na koje mjesto postaviti kip, neka o tome odluči struka. Ponajprije urbanisti, konzervatori, ali i javno mnijenje. Postoji, uostalom, u gradu Komisija za spomenike, ulice i trgove, pa neka donese stav i o Dioklecijanu. Ne mora to biti ovaj kip koji je sa skupinom entuzijasta naručio Karlo Grenc. Možda neki drugi, ali neka odluči struka – poručuje Rošin dodajući kako je Dioklecijan bio i veliki arhitekt.

– Nisam za to da se u Vestibul postavi kip Dioklecijana. Tamo ne bi trebalo ništa više stavljati, dodavati ni oduzimati. Za skulpturu moramo pronaći veći prostor, Dioklecijana treba drugačije promisliti jer se on sam pokazao kao vrhunski meštar. Još uvijek njegova sjena hoda zidinama grada, i nakon 1700 godina – rekao nam je dr. Tonči Šitin, povjesničar umjetnosti. – Unatoč kontroverzijama, ne bismo smjeli dvojiti tko je nama Dioklecijan, a Karlo Grenc možda je najkorisnija osoba u Splitu. Njegovoj Zakladi treba sa svih strana dati vjetar u leđa – tvrdi prof. Joško Belamarić.

– Da je HDZ na vlasti u Splitu, mi bismo znali što s kipom. Riječ je o vrijednoj inicijativi. Nadam se da će kip bit izliven u bronci i da će pronaći prikladno mjesto na radost i građana i turista – ističe Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a.

>> 'Dioklecijan bi umjesto na trgu mogao završiti u nekom mraku'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije