Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVONKO KUSIĆ:

'Strossmayer je bio vizionar, čovjek ispred svoga vremena'

HAZU
Foto: HAZU
1/9
26.11.2014.
u 17:18

Broj umjetnina u Galeriji je danas takav da bi se mogla formirati još dva muzeja, rekao je Kusić

U sklopu Dana otvorenih vrata HAZU-a danas je u palači HAZU-a predstavljena Strossmayerova galerija starih majstora – odabrana djela čiji autori su upravitelj Galerije Borivoj Popovčak i njene kustosice dr.sc. Ljerka Dulibić i dr.sc. Iva Pasini Tržec. U knjizi je obrađeno 26 djela istaknutih autora Federika Benkovića, Sassette, Fra Angelica, Giovannija Bellinija, Vittorea Carpaccia, Davida Teniersa Mlađeg, Camillea Corota, Jeana Antoinea Grosa, a umjesto uvodne riječi objavljen je govor koji je biskup Josip Juraj Strossmayer održao na otvorenju Strossmayerove galerije starih majstora 9. studenoga 1884., u izvorniku, ali i u engleskom prijevodu.

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić rekao je da je Strossmayerova galerija starih majstora jedan od četiri velika pothvata tog istaknutog đakovačko-srijemskog biskupa i mecene, uz Akademiju, moderno zagrebačko sveučilište i katedralu u Đakovu. Za Galeriju je kazao da je jedno od najvrednijih blaga koje HAZU čuva te je podsjetio da je Strossmayer donirajući svoju zbirku umjetnina Akademiji potaknuo i druge kolekcionare da učine isto.

- Broj umjetnina u Galeriji je danas takav da bi se mogla formirati još dva muzeja. Strossmayer je bio vizionar, čovjek ispred svoga vremena. Njegovi pothvati nisu uvijek bili dobro primljeni i shvaćeni, no njegov entuzijazam nije nikada nadmašen - rekao je Kusić.

Među posjetiteljima je bio velik broj učenika iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske koje su posebno zanimali Bašćanska ploča i replika Škrinje svetog Šimuna izložene u atriju palače, stalni postav Strossmayerove galerije te izložba Strossmayerovih portreta koja traje do 4. veljače 2015. kada pada 200. godišnjica Strossmayerova rođenja. Velik interes posjetitelja privuklo je predavanje o Faustu Vrančiću koje je održala dr.sc. Marijana Borić iz Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU-a, kao i za predavanje akademika Stanka Popovića o Nikoli Tesli i otkriću x-zraka. U Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe u Narodnom domu na Gornjem gradu bile su organizirane projekcije dokumentarnih filmova o Antunu Gustavu Matošu i Tinu Ujeviću, a povodom stote godišnjice smrti Ivana Zajca priređena je izložba rijetkosti i građe vezane uz njegovo djelovanje te održan koncert njegovih skladbi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije