Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fotografije o ZKM-u

Snimajući kazalište Mara Bratoš “puca” u srž stvarnosti

Mare Bratoš i Ivo Josipović
arhiva VL
09.01.2011.
u 16:26

Svaka kazališna predstava, kao i film, imaju svoju mizanscenu. Tražeći fotografski adekvat tome, Mara Bratoš nalazi fotografsku mizanscenu. Zato njezine tamne plohe nisu plošne! Ona stvara novu fantazmagoriju, novu stvarnos.

Dogodilo se upravo ono što je fotografkinja Mara Bratoš i izjavila uoči otvorenja njezine izložbe “S ruba scene / ZKM” u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu: spojile su se tu dvije umjetničke priče, kazališna i fotografska! Možda to i nije bilo tako jasno kad su ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč i fotografkinja Mara Bratoš došle na ideju da o petoj obljetnici njezine suradnje sa ZKM-om pokažu fotografije kojima su dokumentirane predstave izvedene u tom razdoblju.

No izložba jasno pokazuje: scenska i fotografska kreativnost spojene su u “uzajamno autorstvo”.

– Poklopili su se naši autorski senzibiliteti – kaže Mara koja je 1998. na ADU diplomirala filmsko i televizijsko snimanje. U međuvremenu se afirmirala kao odličan fotograf, što dokazuje i ova izložba, nižući sve kvalitete njezina autorskog rukopisa. A taj je sazdan od netipičnih kompozicija, podrazumijeva takozvane korektne greške, dozvoljene, namjerne “greške” koje, naglašava autorica, i nisu greške već – stil! Određuju ga zasićene boje, visoka “asaža” i bijeg od limita koje nameću školski odnosno zanatski okviri. – Baš zato što znam poštovati ta ograničenja, mogu i znam izaći iz njih – kaže Mara, sjajna i kad usred tehnički teških scenskih snimateljskih uvjeta, mora naći i nalazi vlastitu kreativnu dimenziju!

Svaka kazališna predstava, kao i film, imaju svoju mizanscenu. Tražeći fotografski adekvat tome, Mara Bratoš nalazi fotografsku mizanscenu. Zato njezine tamne plohe nisu plošne! Ona stvara novu fantazmagoriju, novu stvarnost. Dubravka Vrgoč u kataloškom tekstu ističe Marinu misiju da kazališnoj prolaznosti osigura dio vječnosti. No Mara čini puno više: kamerom dohvaća samu srž karakterne i fizičke glumačke ekspresije. K tome i bit kostimske, scenografske, svjetlosne i kolorističke likovnosti, koja postaje dijelom njezine fotografske slike!

Komentara 2

MI
miso
18:09 09.01.2011.

Bravo Mara. Duh čovjeka (žene) uspjeva pronaći stvari za koje nismo ni mislili da postoje.

DU
Deleted user
19:43 09.01.2011.

Odlična je Mara. A, što se dolaska predsjednika tiče, drago mi je zbog Mare, ona je, kaže, samo poslala pozivnicu, a on se odazvao, što je vrlo pohvalno; bez velike pompe često dolazi na razna kulturna događanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije