Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh u New Yorku

Skulpturu su mu procijenili na 200 tisuća dolara i kažu da je novi Dali

'lupino5_nnn_kul_230513'
''
24.05.2013.
u 09:27

Svjetski poznati fotograf Stephan Lupino svojim je umjetničkim talentom još jednom privukao pozornost kulturnih krugova New Yorka

Svjetski poznati fotograf Stephan Lupino svojim je umjetničkim talentom još jednom privukao pozornost kulturnih krugova New Yorka. U prestižnoj Galeriji Ralpha Puccija smještenoj na križanju 18 ulice i 5. avenije na Manhattanu od 20. svibnja izložena je njegova brončana skulptura "Fire Woman", tri metalne skulpture, dvanaest križeva u spomen na 12 apostola, devet slika na platnu i deset skica.

Snažna nova energija

– Ovdje su izlagali najslavniji svjetski dizajneri poput Philippea Starcka, Andyja Warhola i Andree Putman i naravno da mi je posebna čast i izazov u ovom prostoru predstaviti svoje radove Njujorčanima koji su odmah shvatili da donosim novi umjetnički smjer i snažnu energiju koja je danas svima potrebna. U prosincu se otvara Ralph Pucci galerija u Miamiju gdje će predstaviti i moja djela, a pokazali su i veliki interes za umjetničkim namještajem koji posljednjih godina izrađujem u hrvatskim kiparskim, strojarskim i drvodjelskim radionicama. Akumuliralo se puno toga u meni i uživam radeći pa sam osmislio i vlastitu tehniku slikanja koju su poznavatelji umjetnosti nazvali "lupinizam", komentirao je Lupino u razgovoru za naš list u New Yorku. Kustosi galerije Ralph Pucci njegove radove uspoređuju s Picassom i Dalijem, a skulptura nazvana "Fire Woman" novi je hit u umjetničkim krugovima te je procijenjena na 200 tisuća dolara.

Početak povratka

– Pitaju me kako sam je modelirao, a ja odgovaram: rukama. Odlivena je u ljevaonici umjetnina Ujević, a oduševila je Amerikance kao simbol slobode. Na žalost, hrvatska publika je neće vidjeti jer ostaje u Americi, kaže Lupino. Objašnjava kako se zbog domoljublja devedesetih vratio u Hrvatsku jer nije mogao mirno živjeti u New Yorku dok je kod kuće bjesnio rat.

– Ponosan sam što sam prošao sva ratišta, ali nesretan jer Hrvatska danas nije onakva kako sam je zamišljao. Volim je unatoč svemu lošemu što se događa, a možda se nikad ne bih odlučio na novu granu umjetnosti da sam ostao u New Yorku i nisam doživio iskustvo stvaranja države i demokracije u Hrvatskoj – zaključio je Lupino.

Dovršava u Zagrebu

Najavljuje da će nastaviti putovati svijetom i još više raditi. Otkriva kako većina njegovih djela nastaje u New Yorku i na putovanjima, za kojih nacrta skice, a sve dovrši kod kuće u Zagrebu.

Likovni kritičari u New Yorku uvjeravaju ga da je izložba u Galeriji Ralpha Puccija početak njegova velikog povratka Americi, a brojni galeristi i kolekcionari zainteresirani su za Lupinove radove. Svi naglašavaju kako ovi radovi donose "dašak originalnosti", pa fotografije golišavih ljepotica po kojima se proslavio ostaju dio umjetnikove uspješne prošlosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije