Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVA

Mataković dočekuje smak svijeta u vinkovačkom teatru

'matakovic_nnn_for_'
''
08.12.2012.
u 17:45

U kazalištu Joza Ivakić ovih su dana završene čitaće probe i počinju one na pozornici za predstavu “Iz Kabula s ljubavlju TU”

U vinkovačkom kazalištu Joza Ivakić ovih su dana završene čitaće probe i počinju one na pozornici za predstavu “Iz Kabula s ljubavlju TU”. Predstava je specifična po tome što je za nju tekst napisao kultni strip-autor Dubravko Mataković, koji ujedno potpisuje i scenografiju i kostimografiju. Glazbu u predstavi izvodi njegov band Septica, a treba li uopće reći, on je i autor plakata koji najavljuje predstavu. 

– Redatelju (Dražen Ferenčina, op.a) i glumcima svidio se tekst i sjeo im je na prvu. Primijetio sam kako i u međusobnom slobodnom razgovoru koriste fraze iz mojeg teksta. Zadovoljan sam podjelom uloga, ali i cijelim kazališnim iskustvom. Kada pratim probe, zbivanja na pozornici izgledaju mi potpuno novo, iako sam ja autor teksta. Vjerojatno je svakom autoru zanimljivo gledati interpretaciju teksta – kaže Dubravko Mataković.

I prije pet godina u vinkovačkom je kazalištu postavljena predstava “Iz Kabula s ljubavlju”. Režirao ju je Stojan Matavulj, a nastala je prema stripu. To je, kako kaže Ivica Zupković, ravnatelj Gradskog kazališta Joza Ivakić, najizvođenija i najposjećenija predstava od nastanka ovog vinkovačkog kazališta. – Za prvu me predstavu ravnatelj Zupković morao dugo nagovarati i dugo sam se premišljao, ali za ovu drugu nije. Odmah mi se svidjela ideja da dramatiziram priču koja je neka vrsta nastavka prve, iako ja više volim reći da je to nova epizoda o Gmižićima. Dakle, tu su već poznati likovi kojima ćemo pridodati još nekoliko novih. Prvu predstavu pisao sam prema predlošku svog stripa, a sada sam napisao tekst za predstavu prema kojoj ću tek nacrtati strip, priča Mataković.

Postojala je ideja da strip bude gotov do premijere 21. prosinca što bi bilo zgodan štos, ali autor kaže da neće uspjeti jer ima previše posla oko predstave i drugih obveza.

– Prva predstava mi se svidjela iako ju je režirao glumac, a drugu režira profesionalac Dražen Ferenčina što će sigurno biti novo viđenje teksta. Mislim da će i publika još više voljeti ovaj nastavak, jer je priča jednostavnija, tečnija i razumljivija i nema više, kao u prvom dijelu, mojih jezičnih egzibicija koje, možda, i nisu svi razumjeli, ističe Mataković.

S Ferenčinom nije razgovarao o režiji, ali vjeruje da će on iz teksta izvući najbolje. Ne želi puno otkrivati što donosi nova priča, ali kaže kako je sve u znaku najavljenog smaka svijeta 21. prosinca pa je na taj dan i zakazana premijera.

– Bit će tu komičnih, ali i apsurdnih situacija u kojima se Gmižići žele skloniti od smaka svijeta pa djecu šalju u inozemstvo, bit će svakojakih dogodovština i aluzija na sadašnjost – kaže Mataković koji je i autor glazbenih brojeva u izvođenju njegove Septice.

– Već smo snimili matricu, a glumci će u predstavi uživo otpjevati pet pjesama tako da predstava ima elemenata i mjuzikla i cabareta.

U novoj predstavi koristimo kostime iz prošle, samo smo im dodali jakne za dijelove koji se događaju vani, u šumi. U predstavi se pojavljuje i jedna militaristička grupacija, a oni će biti u odorama. Kojim? Publika će to vidjeti na premijeri, ako nas stvarno ne zatekne kraj svijeta kako su Maje najavile – otkriva Dubravko Mataković. Dodaje kako će mu rad na stripu prema predstavi biti izazov jer takvo što još nije radio, te kaže kako i to ima svojih draži i bezbroj novih mogućnosti jer u stripu je moguće prikazati i ono što u kazališnoj predstavi nije bilo tehnički moguće.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
neki
23:03 08.12.2012.

Genijalac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije