Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBILA BITKU

Marina Viculin pokazala nam je Picassa, ali i niz budućih zvijezda

Marina Viculin
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
20.01.2015.
u 12:57

Njeni stručni, ali opušteni tekstovi o umjetnosti i dalje su bez premca

Veliki je trag u povijesti tumačenja suvremene umjetnosti ostavila za sobom dr. sc. Marina Viculin, ravnateljica Klovićevih dvora, koja nas je jučer u 58. godini napustila nakon kratke i opake bolesti. Doista smo pogođeni njezinim odlaskom. Značajno je obilježila svoje vrijeme, uvijek duhovno mlađa od svoje stvarne dobi, od čega je dugoročno profitirala cjelokupna suvremena umjetnost, ne samo hrvatska!

Zahvalne su joj i legije hrvatskih fotografa, čijem je radu dodala vrijednost svojom stručnom akribijom i senzibilitetom za umjetničku vizualnost tog "novog medija" čije su se značajke protezale na sve snimateljske umjetnosti. Još kao viša kustosica u Galeriji Klovićevi dvori od kraja 90-ih je priredila niz sjajnih retrospektiva renomiranih fotografa poput Nenada Gattina, Marije Braut, Josipa Klarice, Ivana Posavca i Milisava Vesovića. Kustoskom je serijom Snapshot u Kuli Lotrščak ustoličila cijelu generaciju mladih, njihovih sljednika...

Strast i stručnost

– Otkako smo ostali bez Davora Matičevića i Radoslava Putara, jedina koja se ozbiljno zauzimala za fotografiju bila je upravo Marina Viculin – kaže za Večernji list slavni naš fotograf Ivan Posavec.

– Sustavno je ona podupirala medij i autore fotografije. Sanjali smo i zajedno planirali osnovati muzej fotografije, no sada smo opet na početku. Izgubili smo najvažnijeg čovjeka koji je za nas radio sve to vrijeme, koji je do kraja bio odan fotografiji – kaže Posavec.

– Desetljećima sam surađivala s Marinom Viculin, kustosicom posebnog senzibiliteta za suvremenost – kaže nam povjesničarka umjetnosti Jadranka Winterhalter, hvaleći strast i stručnost kojom je Viculinka, kako smo je od milja zvali, vrsno ostvarivala svaki svoj projekt od njegove prve zamisli do postava i interpretacije u tekstu kataloga. Podsjetila nas je da je Marina Viculin doktorirala u Parizu na Sorboni s temom o Novim tendencijama.

I da je koncipirala i priredila velike "blockbuster" izložbe kao što su "Dora Maar i Picasso – dodir pogledima" (2004.) s Anne Baldassari, kustosicom fotografije u pariškom Muzeju Picasso, a s Jean-Michel Forayom izložbu "Marc Chagall – priča nad pričama" (2006). Zadužila nas je 2013. izložbom "Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz". A sada i hit izložbom "Normandija/Rađanje impresionizma"...

Živi tekstovi

– Izgubili smo kolegicu, ali i jedinstvenu osobu s područja umjetnosti, koja je pisala na specifičan način, drukčiji od uobičajenoga. Živi su to, intrigantni tekstovi koji pokazuju koliko je u Marini bilo duboko usađeno prepoznavanje prave suvremene umjetnosti – ocijenila je ravnateljica Gliptoteke HAZU Ariana Kralj.

>> Umrla Marina Viculin, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu

>> Na izložbi Picasso 100.000 ljudi, podbacili školarci iz Zagreba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije