Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENJE IZLOŽBE

Berberova Bosna u zadnjim je radovima bila tragično stvarna

'21.03.2013., Split - U palaci Milesi, a nakon toga i u galeriji Kula otvorena izlozba slikara Mersada Berbera. Uz velik broj stovatelja na otvorenju je prisutvovala i najuza rodbina pokojnog autora.
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
22.03.2013.
u 16:24

Mersad Berber ovu je izložbu, koja uključuje četrdesetak radova nastalih od 2010. do 2012., pripremao tri godine

U splitskoj palači Milesi i galeriji Kula otvorena je izložba četrdesetak radova akademskog slikara Mersada Berbera koji su nastali u posljednje dvije godine njegova života, od 2010. do 2012. godine. 

- Nikad nisam osobno upoznao Berbera, iako mi je to uvijek bila skrivena želja. Berber je kao prepoznatljiv umjetnik izražavao posebnosti koje su izvirale iz njegove osobnosti, istaknuo je akademik Nenad Cambi otvarajući izložbu, inače prvu nakon njegove smrti u listopadu prošle godine.   

Prema riječima Milana Bešlića, likovnog kritičara, Mersad Berber ovu izložbu pripremao je gotovo tri godine. Na predstavljenim slikama uočljive su promjene u slikarskom postupku. Iako je napravio brojne promjene, od \"matice\" se nije udaljio, što više, na njoj se \"utvrđivao\". Stvorio je novi ciklus slika na kojima se u prepoznatljivim konturama, a u drugačijoj likovnoj interpretaciji, pojavljuju poznati Berberovi motivi: predjeli krajolika, bosanski konjići, ljudska figura, osamljena ili zbijena u manjim grupama, u kolonama, zbjegovima...

- Izbjeglice se mogu prepoznati kao univerzalna tragedija, a Berberova Bosna zadržala se kroz malenog bosanskog konjića. Učestalim unosima grafičkih elemenata, zatim apliciranjem neslikarskih tvoriva: raznobojne i zgužvane tkanine, papira, drveta, kartona, krpa za brisanje kistova, fotografijom ili suhim ispucanim pigmentom, kao i drugim sredstvima i materijalima dinamizira strukturu kompozicije novim likovnim elementima i proširuje značenjsko polje slike, pojašnjava  Bešlić.

U ovom ciklusu, Berber se koristio i tehnikom kolaža kako bi \"učvrstio\" koncepciju vlastitog slikarskog postupka novim likovnim vrijednostima. Sada je idilična i bajkovita Bosna tragična stvarnost, oblikovana od sivih i crnih ploha u tajanstvenosti oblika i neizvjesnosti postojanja, izmaštanih predjela velikih bijelih, smeđecrnih, bakrenožutih površina kojima besciljno tumaraju male kolone ljudi, zalutale grupice ranjenika i izgubljenih pojedinaca na apsurdnom putu u ništavilo, veli Bešlić. 

O Mersadu Berberu pisali su mnogi, njegova djela u mnogim su svjetskim galerijama i muzejima.

Otvaranju izložbe u Palači Milesi uz mnoge Splićane, nazočila je supruga i sinovi pokojnog umjetnika, zahvaljujući kojima je izložba i postavljena u Splitu. Berberove slike mogu se razgledati do 21.travnja.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
12:33 23.03.2013.

pokoj mu duši, ali on je bil kič majstor! njegova "djela" sad se po zagrebu mogu kupiti za bagatelu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije