Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stojan de Prato
Autor
Stojan de Prato

Vizionari novog prevrata

Ivan Šuker
Željko Hladika/Pixsell
16.11.2009. u 17:24

Novi ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač često je, s mjesta ravnatelja Hrvatske udruge poslodavaca zahtijevao da se “olabavi” radno zakonodavstvo.

Hoće li promjene u Vladi olakšati Hrvatskoj prilagodbu na život u Europskoj uniji? Društvena kohezija jedan je od ciljeva EU, kolektivno pregovaranje temelj, a trostrani razgovor sindikata, poslodavaca i vlasti ključno sredstvo za njezino postizanje. Sastanak čelnika europskih sindikata, udruge poslodavaca i predsjednika Europske komisije uvod je u svaki skup šefova država ili vlada EU 27.

Novi ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač često je, međutim, s mjesta ravnatelja Hrvatske udruge poslodavaca zahtijevao da se “olabavi” radno zakonodavstvo, ne bi li poslodavci radnike lakše otpuštali. Jer samo ako ih budu lako otpuštali, tvrdio je, lako će ih i zapošljavati.

No, članovi HUP-a odugovlače s potpisivanjem kolektivnih ugovora do krajnjih granica, a radnike, uzdajući se u sporost i korumpiranost pravosuđa, ionako prelako otpuštaju. Popijač takve poslodavce iz HUP-a nije izbacivao – dapače, i sam je, umjesto kolektivnih, zagovarao pojedinačne ugovore na godinu dana – a država ih je rijetko kažnjavala.

Piše to i u ovogodišnjemu Izvještaju o napretku Hrvatske, što ga je prije mjesec dana objavila Europska komisija. Doslovno: “Državni inspektorat i pravosudni sustav i dalje slabo nadziru i prate kršenje radničkih prava.”

Do sada je Popijač služio samo poslodavcima; sada će morati prvo osmišljavati gospodarsku politiku, pa služiti radnicima, a poslodavcima tek na trećemu mjestu. Sindikati kažu da je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva “drveno željezo”, no, ono je, barem po imenu, odraz društvene kohezije kakvoj EU teži.

Hoće li Popijač, s obzirom na dosadašnje iskustvo, tu koheziju biti sposoban i voljan ostvariti? Iako će dobar dio radnoga vremena morati potrošiti na goruće teme poput preustroja brodogradnje i čelične industrije, temeljna će mu zadaća biti osmisliti srednjoročnu gospodarsku strategiju, koju, upozorava EK, Hrvatska uopće nema!

Doslovno: “Gospodarske politike često su se temeljile na ad hoc odlukama, a gospodarske preobrazbe ponekad nisu imale strateško srednjoročno usmjerenje.

Općenito, Hrvatskoj nedostaje srednjoročna strategija i strategija ustrojne preobrazbe.” Glavni naglasak u toj strategiji treba staviti na prelazak na “čiste” tehnologije i na proizvodnju usklađenu s novim, “zelenim” standardima.

Za takav “treći industrijski prevrat” nije dostatan dobar operativac; za to treba čovjek s vizijom, koji je za svoju viziju sposoban oduševiti i druge. Je li novi potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo Ivan Šuker, koji Popijaču mora otvarati putove i uklanjati prepreke, ta vrsta vizionara?

Je li mu činjenica što je donedavna bio prisiljen surađivati s Damirom Polančecom, s kojim se osobno nije podnosio, bila jedina zapreka da olakšavanjem pokretanja suvremene proizvodnje proširi proračunsku osnovicu? A sada će se, oslobođen toga jarma, kreativno razmahati?

Hoće li u reindustrijalizaciji Hrvatske pomoći Vladin gospodarski savjetnik Borislav Škegro, koji je, provodeći u djelo Tuđmanovu zamisao o bogaćenju 200 obitelji kroz privatizaciju, Hrvatsku de facto deindustrijalizirao?

A srednji sloj, temelj gospodarskoga zdravlja svakoga društva, sveo na manje od pet posto pučanstva, famoznih 200.000 Hrvata koji si svake zime priušte skijanje.

Ponovno se spominje i porez na imovinu. U zemlji gdje 85 posto stanovništva posjeduje ili još otplaćuje kuću ili stan, a manje je od pet posto pripadnika srednjega sloja, takav bi porez uglavnom plaćala sirotinja!

EK tvrdi da je, uz golem novac koji hrvatski porezni obveznici izdvajaju za društvene potpore, siromaštva u našoj zemlji odavna moralo nestati. Novi potpredsjednik vlade Darko Milinović, zadužen za društvenu skrb, to će, znači, časkom srediti?

Ključne riječi

Komentara 5

DO
doktorica
10:07 17.11.2009.

Ako će dr Milinović sređivati stvari -sredit će nas.

Avatar punkufer
punkufer
10:45 17.11.2009.

Bravo Sapientius - ideje o 200 obitelji se stavlja Tuđmanu na dušu iako ju je smislio Vedriš. Naravno, važnije je ocrniti Tuđmana koji je ostvario nezavisnost i pobjedu u ratu nego manje važnog političara.

SA
Sapientinus
18:06 16.11.2009.

Ideja o 200 obitelji je ideja Mladena Vedriša. Pogledajte interview koji je tih godina dao \"Slobodnom tjedniku\" M. Božića. Tek toliko, istine radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?