Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.04.2013. u 12:00

Kerry idući tjedan odlazi u Peking i pretpostavlja se da će s Kinom dogovoriti još snažnije sankcije Sjevernoj Koreji i tako pošalju poruku da su protiv zveckanja oružjem i rata.

Američki građani svakodnevno slušaju vijesti o prijetnjama sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una koji poručuje da će napasti njihovu zemlju. Reakcije su podijeljene – od onih koji se nasmiju i rukom odmahuju do zabrinutosti. Ovi prvi drže da se Kim Jong-un zaigrao pod utjecajem ratoborne obitelji te želi ostaviti dojam odlučnog vođe kako bi ga narod i generali prihvatili kao zrelog lidera koji izlazi iz sjene svog oca. Vjeruju da Obama i Pentagon imaju sve konce u svojim rukama i ne brinu se za sigurnost Amerike. Takvoj procjeni doprinose i mediji, koji uspoređuju američku i sjevernokorejsku vojnu snagu, iz čega je jasno da Washington ima dominantnu ulogu. S druge strane, oni upoznatiji s cijelom situacijom, koja se zakomplicirala, vjeruju da neće doći do izravnog napada na Ameriku, ali se boje da bi sukob mogao potencirati probleme s Kinom i skrenuti pažnju Obame i političkog vrha s gospodarske krize.

Državni tajnik John Kerry rekao da će SAD diplomatski pregovarati o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, a iz Ovalnog ureda se neprestano nazivaju Japan, Južna Koreja i europski saveznici jer se pripremaju na sve opcije. Kerry idući tjedan odlazi u Peking i pretpostavlja se da će s Kinom dogovoriti još snažnije sankcije Sjevernoj Koreji i tako pošalju poruku da su protiv zveckanja oružjem i rata. Možda takva strategija neće uspjeti, ali vojna eskalacija nije rješenje ni za jednu stranu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?