Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKRETNINE U idućoj godini potražnja veća od ponude

Više cijene novih stanova u 2009.

16.12.2008.
u 18:28

Cijene stanova koji će se početi graditi 2009. godine bit će više od sadašnjih, a moglo bi se dogoditi da potražnja za stambenim kvadratima bude znatno veća od ponude. Predviđanja su to Udruge poslodavaca voditelja projekata u razvoju nekretnina, tj. developera.

Apel bankama
– Eventualno mogu pasti cijene već izgrađenih stanova, ali cijene onih koji će se iduće godine graditi samo će rasti – rekao je Igor Oppenheim, predsjednik Udruge developera.

Razlog za više cijene novih stanova, premda ne mogu predvidjeti o kojem će postotku točno biti riječ, kao i apartmana, poslovnih prostora..., developeri pronalaze u rastućoj cijeni kvadrata zemljišta i skupim nametima, odnosno cijeni komunalnog doprinosa, vodnih naknada i sl. Za usporedbu, developeri tvrde da je cijena kvadrata građevinskog zemljišta na zagrebačkom Laništu čak 750, a u Sesvetama 500 eura.

Svojevrsno zaustavljanje stanogradnje i pad ponude novih stanova te povećanje cijene kvadrata mogli bi se dogoditi jer banke zbog gospodarske krize nevoljko financiraju nove projekte. Ako se nešto ne poduzme, tvrde developeri, u 2009. godini drastično će se smanjiti investicije, pa će gospodarstvo imati katastrofalne posljedice.

– Apeliramo na banke koje ipak raspolažu određenim sredstvima neka nastave financirati projekte jer su investicije u građevini jedan od najjačih pokretača gospodarskog rasta – rekao je danas Danijel Babić, član Izvršnog odbora Udruge developera.

Porez na zemljište
Developeri pozivaju Vladu i lokalnu samoupravu neka interveniraju i olakšaju uvjete razvoja graditeljima. Predlažu uvođenje poreza na građevinsko zemljište i povećanje građevinskih zona kako bi se utjecalo na smanjenje cijene građevinskog zemljišta koja, prema njihovim tvrdnjama, čini 25 do 30 posto cijene stambenog kvadrata.

Pedesetak tvrtki učlanjeno je u Udrugu developera, a razvijaju projekte koji vrijede više od deset milijardi eura. Udruga je službeno osnovana prošlog petka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?