Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HLADNOKRVNO Ante Bašić (25) ubio je poznanika, oca te pokušao ubiti prolaznika

'Zviri' 35 godina zatvora za masakr u Trolokvama

22.01.2009.
u 11:45

SPLIT - Ante Bašić (25), zvani Zvir, osuđen je nepravomoćno na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 35 godina zbog teškog ubojstva poznanika Joze Stojaka, ubojstva oca Frane Bašića te pokušaja ubojstva Nikole Kesića. Bašić ih je svu trojicu u nepunih pola sata zatukao metalnom šipkom dugom 40 cm. Bio je mrtav pijan, sedam sati nakon pokolja izmjereno mu je 2,21 promila alkohola.

U ubilački pohod krenuo je nakon što je popio dvije gajbe piva, s namjerom da se osveti Jozinu sinu Marku Stojaku zato što mu je dao nekoliko šamara optuživši ga da mu je ocu ukrao pršute. Nije našao Marka pa je s Jozom pošao na piće. Odveo ga je na sporedni put i s leđa ga umlatio šipkom.

Nesretnog Jozu udario je ne manje od 10 puta po glavi i tijelu. Na pogrešnom mjestu i u pogrešno vrijeme zatekao se potom Nikola Kesić, spazio je Bašića kako silazi s puta, a u ruci nosi krvavu šipku. I njega je Bašić izudarao, Kesić je pravim čudom ostao živ. Devet mjeseci nakon tragedije, te pet operacija, i dalje nosi zavoj na glavi, a događaja se i dalje ne sjeća.

Bašić se svojim starim mercedesom vratio kući. Otac Frane napao ga je zbog probušene gume. Zvir ni za vlastitog oca nije imao milosti. Zatukao ga je šipkom s ne manje od 5 udaraca po glavi. Bašić je imao namjeru "srediti račune" i s još dvojicom susjeda, no srećom jednog nije bilo u kući, a drugi se skrio u sobu.

Zvir je rekao da zovu policiju, popeo se na cestu i mirno sačekao patrolu da dođe po njega. Pojedinačno za teško ubojstvo Joze Stojaka dobio je 22 godine zatvora, za ubojstvo oca Frane 12 godina, a za pokušaj ubojstva Nikole Kesića 6 godina. Nije ni trepnuo. Određena mu je sigurnosna mjera obveznog liječenja od alkoholizma, a pravomoćnost presude dočekat će u pritvoru.

Ubio je, inače, smanjeno uračunljiv, zaključili su vještaci, koji su utvrdili niz poremećaja osobnosti, izrazitu narcisoidnost, nedostatak empatije, osvetoljubivost te agresivnost koju je velika količina alkohola samo dodatno naglasila. Vijeće suca Bruna Kleina Bašiću je kao otegotne okolnosti uzelo ranije osuđivanje (zapalio tri auta, nasilje u obitelji, ...), te posebnu brutalnost kojom je počinio djelo.

Bašić je sve priznao, osim što je na raspravi ustvrdio da Jozu Stojaka nije ubio podmuklo i iz bezobzirne osvete. Sudac Klein nije mijenjao kvalifikaciju djela. Zaključio je da Jozo Stojak ničim nije doprinio razvoju događaja niti je slutio što mu Zvir sprema. Ubio ga je hladnokrvno i bezobzirno, radilo se o krvnoj osveti, ustvrdio je Klein.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije