Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKA SCENA Koliko je istine u izjavi pokojnoga Vlade Gotovca da svaka osoba u hrvatskoj politici ima cijenu i da je samo pitanje kolika je

Zvijezde kratkog sjaja

Bernardo Jurlina – metafora za sve stranačke prebjege
import
23.02.2006.
u 20:50

Od stvaranja hrvatske države i uvođenja višestranačja u hrvatskom političkom životu, termin "jurlinizam" postao je metafora za sve stranačke prebjege. Nastao je po Bernardu Jurlini, nekad istaknutom sindikalcu, a potom dužnosniku HDZ-a.
Bez obzira na to što osobe koje su odlazile iz stranke u stranku nisu dugoročno uspijevale ostaviti traga na političkoj sceni, to prebjege nije obeshrabrilo do danas. A najnoviji prelasci iz DC-a u HDZ samo su nastavak tog procesa koji je počeo u ranim devedesetima.

Rasadnik kadrova
Još se prepričava kako je HDS braće Veselica bio rasadnik kadrova HDZ-a. No zanimljivo je da su i istaknuti haenesovci, a potom i haeselesovci ulazili u HDZ. Nije nikakva tajna da je Zlatko Canjuga onima koji su omogućili većinu HDZ-u u Gradu Zagrebu 1997. nudio čak grobna mjesta na Mirogoju. O tome je svjedočila Dorica Nikolić.

No haesesovci Antun Šporer i Damir Buković nisu prešli u HDZ iako su podržali HDZ i omogućili mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Jednom haenesovcu za prelazak u HDZ podmiren je navodno kockarski dug. Jednom bubrežnom bolesniku iz Slavonije ponuđena je, uđe li u HDZ, transplantacija bubrega. Neki su zahvaljujući prelasku u HDZ postali veleposlanici. Iz tog je vremena izjava pokojnoga Vlade Gotovca da svaka osoba u hrvatskoj politici ima cijenu i da je samo pitanje kolika je.

Svi naši sugovornici svoje prelaske iz stranke u stranku opravdavaju političkim, a ne materijalnim razlozima. Najviše transfera bilo je iz oporbenih stranaka u HDZ, ali je bilo i primjera da su haeselesovci prešli u HSP.

Optužbe i nagrade
Ivica Vrkić, nakon što je izgubio u utrci za Savkina nasljednika u HNS-u, 1994. napušta stranku. Tuđman ga tada imenuje povjerenikom za mirnu reintegraciju Podunavlja i on nakon nekog vremena ulazi u HDZ. Danas ističe da se zauzimao za približavanje HNS-a HDZ-u.

 No kad sam shvatio da se HNS okreće ulijevo, odlučio sam otići  ističe Vrkić.  Ispočetka nisam bio zainteresiran za ulazak u HDZ, ali moj ulazak u tu stranku bio je za mene nastavak maspoka iz 1971. Zato sam i stvarao HNS sa Savkom i ljudima koji su tome pripadali  tumači Vrkić, danas umirovljenik, uz napomenu da nije zbog materijalnih probitaka ili napredovanja ušao u HDZ.
Vrkić, bliski prijatelj Mirka Tankosića, koji je također prešao iz HNS-a u HDZ, opovrgava da je to Tankosić učinio jer mu je HDZ podmirio kockarske dugove.
 To je lažna optužba  tvrdi Vrkić.

Mate Meštrović, nekad istaknuti haenesovac, sin poznatog kipara Ivana Meštrovića, zamijenio je stranački dres i postao hadezeovac. Za to je nagrađen mjestom u diplomaciji.
Zanimljiv je prelazak Tončija Tadića iz HSLS-a u HSP prije deset godina.

 Smatrao sam, zajedno s Miroslavom Rožićem, i danas smatram, da je HSP stranka s perspektivom i zato sam prije deset godina ušao u tu stranku  ističe Tadić.  Htjeli smo nakon HSLS-a nastaviti politički djelovati, ali ne u HDZ-u, i zato je HSP bio najbolji izbor  tvrdi Tadić. No tako nije mislio haeselesovac Damir Zorić koji je u Vlaku slobode, nakon Oluje, na putu prema Kninu potpisao pristupnicu HDZ-u. Za to je nagrađen mjestom u diplomaciji, a danas je u Sunce osiguranju. HSLS je još 1992. napustila dr. Ljerka Mintas-Hodak i poslije postala potpredsjednicom HDZ-a i vlade Zlatka Mateše.

Bivši haesesovac Damir Buković, koji je Canjugi pomogao da u Zagrebu ne bude "oporbene situacije", tj. da HDZ dobije predsjednika Skupštine i gradonačelnika, tvrdi da nije nikad postao članom HDZ-a i da nije imao materijalne koristi od tog prelaska. No svojedobno se spominjalo u medijima da je Antun Šporer imao koristi od podržavanja HDZ-a.
Bosiljko Mišetić, jedan od utemeljitelja HNS-a, bio je član Vlade nacionalnog jedinstva kao član HNS-a.

U stranci je bio sve dok, kako kaže, nije prevladala struja Čačić-Pusić. Tada napušta HNS i odlazi za posebnog izaslanika dr. Franje Tuđmana za odnose s Federacijiom BiH, ali kao nestranačka osoba. U HDZ je ušao 1994. godine prije nego što je postao ministrom pravosuđa u vladi Nikice Valentića.
Kaže da Savku Dabčević i danas iznimno poštuje i da je od nje puno naučio, ali da nije mogao ostati u stranci koja je skrenula ulijevo.

 HNS koji sam utemeljio bio je politička i intelektualna alternativa HDZ-u, ali nismo bili neprijatelji. Nas šest od 13 članova Predsjedništva tako smo tada razmišljali, ali ostali smo manjina  kaže Mišetić.

Spektakularno slikanje
Predrag Haramija napustio je svojedobno HSS i postao predstojnikom ureda ministra obrane.
To je učinio 1995., kad nije ušao u Skupštinu grada Zagreba iako je bio na listi HSS-a. Mnogi se sjećaju spektakularnog slikanja skupine članova HSS-a s dr. Franjom Tuđmanom u Uredu predsjednika kad su napustili HSS i ušli u HDZ. Riječ je o Kašinskoj grupi na čelu s dr. Stojanovićem, no oni su, kao i Hrvatska građanska seljačka stranka, postali politički marginalni kao i Joško Kovač koji je 1998., napustivši HSS, osnovao svoju stranku. Doduše, jedno je vrijeme bio dožupan Splitsko-dalmatinske županije.

Ideesovac Ivan Herak napustio je stranku i otišao u HSLS. No karijeru je završio kao ministar turizma u HDZ-ovoj vladi.


Stjepan Mesić - najpoznatiji konvertit

Predsjednik Mesić najpoznatiji je konvertit među političarima. Od 1990. do danas promijenio je čak tri stranke. U HDZ-u je bio do 1994., kad s Josipom Manolićem i grupom zastupnika HDZ-a odlazi i osniva HND. Nakon sukoba i raskola u toj stranci, prelazi u HNS. Nakon što je izabran za predsjednika RH, zamrznuo je članstvo u toj stranci.


Ivica Ropuš - jedini koji je vratio mandat

Ivica Ropuš bio je jedini zastupnik koji je stranci na čijoj je listi ušao u Sabor vratio mandat. Bilo je to 1997. kada je, napustivši HSLS, vratio mandat stranci, ušavši u HDZ. Danas kaže kako ne bi odlazio iz HSLS-a da je provodio politiku sličnu današnjoj. HSLS je politički vrludao i otišao sam u HDZ, čiji sam član i sada. Postao sam pomoćnik savjetnika predsjednika za unutarnju politiku, a potom savjetnik predsjednika za međustrančke odnose i glasnogovornik HDZ-a ističe Ropuš.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije