Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kao u kini

Žuti alarm: gradovi u BiH guše se u smogu

smog
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
23.12.2013.
u 19:00

Zbog slabe vidljivosti zatvorena je i zračna luka u Sarajevu, a građani su pokupovali sve maske u ljekarnama i trgovinama.

Kada stanovnici kotlinskih gradova u BiH posljednjih dana pogledaju kroz prozor, u prvi im se mah može učiniti da se nalaze u Kini. Ne zato što bi kroz prozor mogli vidjeti pagode Zabranjenog grada već zbog gustog smoga i magle koji se danima ne razilatzi. Situacija je toliko teška da je Federalni hidrometeorološki zavod za područje Sarajeva proglasio “žuti meteo alarm”. Zbog izuzetno loše vidljivosti zatvorena je i Sarajevska zračna luka. Prema procjenama, ovakvo će vrijeme u središnjim dijelovima BiH ostati do četvrtka kada bi na ovom području trebala pasti kiša.

– Padaline bi mogle znatno poboljšati kvalitetu zraka. Ukoliko kiša ne padne, magla i smog se neće rasplinuti – kaže Enis Krečinić iz Odjela za životni okoliš Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

I dok stručnjaci pokušavaju procijeniti kada će doći do raščišćavanja situacije, stanovnici najugroženijih gradova na sve moguće načine pokušavaju olakšati disanje. Iz trgovina i ljekarni pokupovane su gotovo sve zaštitne maske, na ulicu rijetko tko izlazi da preko usta i nosa nije omotao barem maramu.

– Nakon samo nekoliko minuta boravka na otvorenom počinje peći grlo, nos, počinje kašalj. Užasno, nadam se da će kiša uskoro pasti i da će ovome doći uskoro kraj. Ovo sve skupa postaje već neizdrživo, kaže Selma Aventić iz Sarajeva koja ne pamti ovakvu koncentraciju smoga u gradu na Miljacki.     

>>Hrvatska gubi prijatelje u Europi, a sa susjedima se svađamo

>>Unatoč upozorenjima o zagađenom zraku konkretnih pomaka nema!

Komentara 5

AA
aabbcc
19:33 23.12.2013.

... im se mah može učiniti da se nalaze u Kini.____bolje im je da misle da su englezi u Londonu !

SK
sladja_kava
21:07 23.12.2013.

I dok stručnjaci pokušavaju procijeniti kada će doći do raščišćavanja situacije, stanovnici najugroženijih gradova na sve moguće načine pokušavaju olakšati disanje. Iz trgovina i ljekarni pokupovane su gotovo sve zaštitne maske, na ulicu rijetko tko izlazi da preko usta i nosa nije omotao barem maramu.ps:stvarno Saraevo bude potalo kao Teheran ..hehe

MA
madmax17
20:35 23.12.2013.

Najzagađeniji grad Europe je Sarajevo, iza njega Skopje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije