Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Županović: Nejasni su kriteriji za ukidanje trgovačkih sudova

Zašto se gase sudovi u Šibeniku, Karlovcu i Dubrovniku, a ne, primjerice, u Zadru, Pazinu ili Bjelovaru? – pita dr. Županović premijerku Kosor.
30. srpnja 2010. u 13:40 2 komentara 5 prikaza
dr. ante zupanovic, gradonacelnik sibenika
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

ŠIBENIK – Poštovana gospođo predsjednice Vlade Kosor, kao gradonačelnik Grada Šibenika ovim putem upućujem oštar protest Vladi Republike Hrvatske na upućivanju u saborsku proceduru Zakona o područjima i sjedištima sudova, kojim je predviđeno gašenje Trgovačkog suda u Šibeniku, a o čemu je donesena odluka na 71. sjednici Vlade Republike Hrvatske – kaže dr. Ante Županović, gradonačelnik Šibenika, u svojem pismu koje je danas hitno poslao premijerki.

Županović podsjeća kako je "Grad Šibenik upravno i administrativno središte Šibensko-kninske županije i nositelj razvoja ovog područja, ali i grad u kojem svakodnevno dolazi do gašenja državnih službi i javnih ustanova".

– Početkom godine ugašen je i Komercijalni gotovinski centar podružnice FINE i sjedište Hrvatske pošte i to u godini u kojoj upravo Šibenik bilježi značajan porast dolazaka i noćenja turista. Upravo u zemlji koja stalno ističe značaj turističkog razvoja gase se službe koje bi trebale biti u funkciji turista i turizma. Nažalost, zatekla me jutros vijest o mogućem gašenju Trgovačkog suda u Šibeniku zbog čega sam duboko zabrinut, a to mišljenje dijele i brojni Šibenčani – naglašava šibenski gradonačelnik.

Inače, Trgovački sud u Šibeniku započeo je s radom 29. srpnja 2002. godine, a njegov je rad do danas ocjenjivan kao iznimno zadovoljavajući. Sada se k tome očekuje veliki priljev dodatnih, novih predmeta jer je cilj TŠS-a proširiti nadležnost na plovidbene sporove budući da je Šibenik jedan od glavnih centara pomorskog gospodarstva u Hrvatskoj, napominje se.

– Pored Trgovačkog suda u Šibeniku pred gašenjem su i sudovi u Karlovcu, Sisku, Slavonskom Brodu i Dubrovniku, a da nema znatne razlike između opravdanosti djelovanja tih sudova i sudova u Zadru, Pazinu, Varaždinu ili Bjelovaru. To još više produbljuje moju zabrinutost, jer su kriteriji za ukidanje naznačenih sudova nejasni, odnosno govore o činjenici da se određeni gradovi dovode u neravnopravan podređujući položaj, čemu smo upravo u slučaju Gotovinskog centra FINE već mogli posvjedočiti – zaključuje dr. Županović u pismu koje je uputio i odnedavnom ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
  • tutle:

    gase svukud gdje nije njihov kradeze na vlasti, to im je jedini kriterij baš u svemu pa tako i u ovome fuj

  • -obrisani-:

    @@@@ ZAŠTO? Sve piše na necenzurirano.com. Ima i te kakvih razloga. Čudno nekako se finiancministar ništa ne javlja u zadnje vrijeme sa ozbiljnim temama....... A Vinišće, a carina, a..... Zadnje upozorenje: Nakon prijetnji pretučen sin svjedoka međunarodnog šverca nafte Jul ... prikaži još!nafte Jul 31, 2010 at 08:23 AM „Nakon što su mi prijetili smrću, meni i mojoj djeci, Antonio Kustura, sin jednog od organizatora međunarodnog šverca nafte preko Vinišća, pretukao mi je sina. Fizički napad na mog sina smatram posljednjim upozorenjem prije nego što Kustura i njegovi suradnici u organiziranom kriminalu šverca nafte ostvare svoje prijetnje smrću“, izjavio je Ivica Anđelić u kraćem razgovoru za Necenzurirano.com, nakon što mu je u Vinišću pretučen sin. ............................................. Nakon napisa na Necenzurirano.com policija zatvorila ilegalno gradilište u Vinišću Jun 20, 2010 at 04:34 AM Nakon što smo na istraživačkom novinarskom portalu Necenzurirano.com objavili vijest o bespravnoj gradnji ilegalnog privezišta za brodove na lokaciji Điga, u Vinišću, policija je, kako doznajemo, u nedjelju, 20. lipnja 2010. godine u jutarnjim satima izvršila očevid na terenu i zatvorila ilegalno gradilište. Bespravna gradnja u Vinišću: Ilegalno privezište brodova za švercere nafte Hmmmmmm..... u nedelju izašli na teren............. Jun 19, 2010 at 06:42 PM Nakon ilegalnih marina u Segetu Donjem i Marini, u Vinišću pokraj Trogira u tijeku je bespravna gradnja ilegalnog privezišta za ribarske brodove u vlasništvu obitelji Kustura iz Vinišća, na lokaciji Điga, na kojem se na privezištu nalaze i dva broda obitelji Kustura, „Voluja“ i „Šime“, koji su godinama sudjelovali u međunarodnom švercu nafte iz talijanske Ancone u Vinišće. ............................... Svjedoku međunarodnog šverca nafte ministar Šuker za šutnju ponudio 900 tisuća eura Jul 02, 2010 at 06:09 PM SKANDALOZNO: HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker poslao je 18. lipnja 2010. godine dvojicu djelatnika Financijske policije iz Splita; Slobodana Kapovića i Marka Marina; kako bi poduzetniku Ivici Anđeliću prenijeli njegovu ponudu. Šuker je Anđeliću ponudio 900 tisuća eura za šutnju o međunarodnom švercu nafte iz Ancone preko Vinišća. Koliko u tome ima istine?