Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šokačko sijelo

Županja u znaku tradicije: Obavezno zavirite u Gradski muzej, ali i 'Šokačku lady'

Šokačko sijelo u Županji
Foto: Nikola Zoko
1/16
06.02.2024.
u 12:20

Tradicija nasuprot modernom, puno smijeha, zvuk tamburice, gutljaji rakijice koji se miješaju s kulenom i toplim listarićima, brojni običaji, ali i jedinstvo Slavonaca u načinu kako dočekati goste... Tako bi se najjednostavnije mogla opisati Županja ovih dana. Prozori i izlozi grada su okićeni šlingom i vezom, a na ulicama se čuje veselje i žamor Županjaca koji su preko suvremene odjeće prebacili špenze i opršnjake. U Županji je počelo 57. Šokačko sijelo pod sloganom "Oj, dorati, moje zlato suvo". Šokačka tradicija uzgoja konja, naime, središnja je nit ovogodišnje manifestacije po kojoj je Županja nadaleko prepoznatljiva. Poseban ritam grada osjeti se čak dva vikenda i svaki dan u tjednu između, a manifestacija tradicionalno završava Seljačkom zabavom 13. veljače, samo dan prije Čiste srijede i početka korizme.

Šokačko je sijelo službeno otvoreno proteklog vikenda. Citirani su stihovi Ivana Kozarca, ali i zavičajnog pisca iz Županje Ilije Lešića – Bartolova te pučkog pjesnika Đuke Galovića čija je 100. obljetnica rođenja obilježena na poseban način. Stihovima koji se vezuju za 57. Šokačko sijelo, recitacijama njegove pjesme koju je izveo županjski konjogojac Vinko Filipović, ali i iznenađenjem na pozornici. U ulozi voditeljice, uz već poznato lice Martine Golubičić, pojavila se i Rajna Raguž, Galovićeva unuka, a koju šira javnost poznaje kao Miss Hrvatske 2001.

Pažnju je, već tradicionalno, posebno plijenio izbor naljepše djevojke u narodnoj nošnji Šokački cvit u kojem je sudjelovalo čak 12 djevojaka - četiri iz Županje, a osam iz drugih krajeva Slavonije. Titulu Šokački cvit 2024. ponijela je Antonija Tonka Oršolić iz Županje, Josipa Jagodanović iz Bartolovaca nedaleko Slavonskog broda je prva pratilja, a titula druge pratilje pripala je Ani Bićanić iz Slatine. Sve cure na dar su dobile dukate i prigodne poklone.

Ne mame nas samo zvuci tamburice i raskoš šokačke baštine u ovaj slavonski grad. U Županji se igra tenis od davne 1881. godine, a spomenik nogometnoj lopti u strogom centru grada svjedoči o tome kako je prva nogometna lopta ovog kraja stigla baš u Županju.

A autentičnu Slavoniju u hrvatskoj kolijevci nogometa doživjeti se može u Kući za odmor "Šokačka Lady", gdje će njezin vlasnik, Marko Maroševac s obitelji, ispričati priču o Katarini, kćeri poznatog županjskog kožara Đurice Horvatovića koja se udala za direktora tanina iz engleske Freda Hepburna 1902.godine pa su je prozvali Šokačka lady. U kući koja nosi njezin nadimak, osjetit ćete dašak građanskog šarma s početka 19.stoljeća, spavati u tradicionalnim krevetima s modernim madracima, a poželite li doživjeti šokačke običaje, otvorite ulaznu 'kapiju' i pustite Šokice da vam 'štogod ispeku'. Kako je to nekad izgledalo, ali i kako još i danas miriši iz šokačkih kuća u Županji ali i selima koja je okružuju pokazale su žene okupljene u KUD-ovima. Na brzinu su zamijesile tijesto, napravile pokladne krofne, ali i cimet rolnice, salenjake i gojtane koji se tradicionalno jedu u Županji ali i rade u selima Babina Greda, Gradište i Gunja.

Kad ste u Županji, svakako zavirite u Gradski muzej u kojem će vam dobrodošlicu zaželjeti njegov ravnatelj Hrvoje Tkalac. Muzej se čini malen, ali postav je vrlo zanimljiv, a prolazeći kroz njega čut ćete baš sve što o Županji trebate znati od najranije prošlosti pa sve do početka današnjeg vremena. Kako Županja živi u ritmu Šokadije, u etnografskoj zbirci kroz koju će vas provesti Janja Juzbašić naučite sve o šokadijskoj kulturi nekad i sad - o načinu oslikavanja tikvica (danas tehniku možete svladati u Snašinim kućarima), načinu života, odijevanja, ali i značenju tipičnih šokačkih izraza i kulta proizvodnje i ispijanja šljivovice - tradicionalne slavonske "kapljice". Za potpun doživljaj - od centra grada do muzeja možete stići u laganoj šetnji, na biciklu ali i 'retro taxijem - kočijom koju vuku lipicanci.

U Županji konj ima posebnu vrijednost, uzgajaju ga mnoge obitelji, ali i posebno slave, što dokazuje i upis lipicanaca na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva krajem 2022.. Početkom ove godine obilježava se i 30. obljetnica osnutka Konjogojske udruge "Stari Graničar" u Županji. Ljepotu konja vidjet ćete tijekom Šokačkog sijela u povorkama kroz gradske ulice, a kad čujete topot kopita znajte jedno - sve ih potkiva Adam Svirčević sa svojim timom, ali i mladim naraštajem sinom Markom.

Da na mladima svijet ostaje, ali i raste svaki grad, dokazuje i mlađa generacija Županjaca koji vam tijekom cijele godine rado otvaraju vrata. Jedan od njih je Krešimir Čolić pčelar i vlasnik Prve kuće meda čiji su proizvodi nagrađeni brojnim nagradama, ali i daleko poznati u svijetu. Posebno su popularni med od bagrema, Imuno med, Bronho med, ali i čoko med. U istoj ulici, par kuća dalje, njegov prijatelj iz djetinjstva Darko Starinec otvorio je Kuću začina i čaja želeći tako bilje koje raste na slavonskim poljima kroz mješavine začina i čajeva ponuditi svojim sugrađanima ali i turistima. Njihova priča, međusobno povezivanje i prijateljstvo divna su priča o ljudima koji Županju jačaju i onda kad se ugase "svjetla manifestacija" i ova ljepotica uđe u svoj svakodnevni ritam.

Šokačko sijelo traje do 13. veljače.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije