Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Županije u 2021.: Oporavak gospodarstva i rad na decentralizaciji

Uz nacionalne i županijske programe pomoći gospodarstvu i zdravstvenom sustavu za posljedice koje je donijela pandemija koronavirusa i potresi, nedavno je usvojen i dugoročni proračun EU-a te dodatna pomoć iz Europe za štete od potresa u vrijednosti 684 milijuna eura
31. prosinca 2020. u 09:33 3 komentara 223 prikaza

Reforma javne uprave kojom su poslovi ureda državne uprave povjereni županijama započela je 1. siječnja nakon gotovo četiri godine pripreme, a njome su ostvarene značajne financijske uštede, ali i brža i efikasnija usluga građanima. Nastavak rada na optimizaciji i digitalizaciji javne uprave ostat će prioritet i u 2021. godini, kao i poticanje izmjena zakona kojima se poboljšava status građana uzimajući u obzir posebnosti lokalne zajednice, samim time utječući na ravnomjeran regionalni razvoj svih hrvatskih krajeva.

„Izazovna godina je iza nas, učimo živjeti u novim uvjetima. Sve aktivnosti Hrvatske zajednice županija smo vrlo brzo prebacili online i nastavili normalno funkcionirati, a vjerujem da je pred nama još jedna kvalitetna godina u kojoj se nadograđuju decentralizacijski procesi. Nastavit ćemo promicati vrijednosti političkog uvažavanja, kulture dijaloga te ravnopravnosti i tolerancije“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija, ujedno i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

U partnerstvu s Državnom školom za javnu upravu radit će se na jačanju kapaciteta javne uprave, ali i nastaviti promicanje interesa hrvatskih regija kroz međunarodne asocijacije kao što su Europski odbor regija, Vijeće europskih općina i gradova te Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Kohezijska politika unutar dugoročnog proračuna Europske unije i u narednih će sedam godina odigrati važnu ulogu za hrvatske županije. Novost je da će u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju kroz 80 mjera Kohezijska politika biti pojednostavljena – s manje pravila te jasnijim i sažetijim odredbama.

S obzirom na fleksibilniji okvir, revizijom će se na sredini financijskog razdoblja odrediti jesu li potrebne promjene u vidu preraspodjele sredstava unutar jednog programa. Predstavnici hrvatskih županija sudjeluju u radnim skupinama za svih pet ulagačkih prioriteta nove financijske omotnice. Radi se o: pametnoj, zelenoj, povezanijom, socijalnijoj Europi te Europi bližoj građanima.

Dugogodišnji proračun EU za razdoblje 2021. – 2027. iznosi 1074,3 milijarde eura, u što je uključen i Europski razvojni fond. Zajedno s instrumentom za oporavak Next Generation EU od 750 milijardi eura, njime će se EU-u omogućiti da tijekom predstojećih godina osigura dosad najveći iznos sredstava od 1,8 bilijuna eura za potporu oporavku od pandemije bolesti COVID-19 i dugoročnim prioritetima EU-a u različitim područjima politika.

 

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Deleted user:

    Očekivati da će hadezeovci poput Pauka provesti reforme jednako je kao očekivati da će štakori provesti deratizaciju.

  • Glupasamfebruary:

    Veliki strucnjak zbori..a sta ti znas kako ce bit jadoooooo

  • rimac444:

    Decentrlaizacija je dvosjekli mač koji će dati više slobode i lokalnim močnicima raznim pajser majstorima, koje ni sada nije moguće kontrolirati u prljavim rabotama.