Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podružnica

Županija priprema prvi Dom za hrvatske branitelje

Preuredit će bivšu zgradu Interne bolnice u Petrinji za Dom branitelja
Antun Petračić/VLM
17.01.2012.
u 12:39

Smještaj će imati 30-ak korisnika u vrhunskim uvjetima boravka i skrbi, kaže Vesna Šturm Šarić

Zaslužnim hrvatskim braniteljima, samcima, ostavljenima od obitelji ili nezbrinutim od države osigurat ćemo puni i pravi smještaj u njihovu domu u Petrinji. U suvremeni Dom hrvatskih branitelja preuredit će se zgrada bivše interne bolnice. Ovo je prvi u Hrvatskoj pilot program ovakve skrbi o zaslužnima za stvaranje samostalne Hrvatske - kaže Ivan Panđa -Orkan, savjetnik za branitelje sisačko-moslavačke županice. Izaslanstvo županije potporu za projekt dobilo je i od novog ministra branitelja Predraga Matića. To je Ministarstvo mjerodavno za adaptaciju zgrade, opremanje, namještanje i uređenje okoliša, a udio u sufinanciranju imat će i Ministarstvo zdravlja.

Potrebna temeljita obnova

U ovogodišnjem proračunu Sisačko-moslavačke županije određeno je 400.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Procjenjena vrijednost investicije je 15 milijuna kuna. Već je dovršeno idejno-programsko rješenje budućeg doma za starije i nemoćne branitelje.

– Postat će naša podružnica, za smještaj 30-35 korisnika u vrhunskim uvjetima boravka i ostale skrbi. Bivša Interna temeljito će se preurediti, dograditi, postaviti dizalo i urediti okoliš uz mirni gradski rub Petrinje i oko rječice Petrinjčice. Stvorit će se pravi uvjeti za hrvatske branitelje - ističe Vesna Šturm Šarić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji. Njihovo Upravno vijeće prošle jeseni donijelo je odluku o osnivanju ove podružnice, s ustupanjem svoje zgrade suglasila se Opća bolnica "Dr. Ivo Pedešić" u Sisku, a postoji i odluka županijske Skupštine.

Vrata otvorena i drugima

– Čim se s bolnicom sklopi ugovor o preuzimanju zgrade, provest ćemo javni natječaj za izradu projektne dokumentacije. Istovremeno će se raditi i na ostalih zadaćama iz projekta - zaključila je Vesna Šturm Šarić. Zdravstvenu skrb korisnici će imati osiguranu u sklopu bolnice, kao i drugu potrebnu infrastrukturu. Sobe će biti jednokrevetne i dvokrevetne. Korisnici će se dijeliti u dvije skupine; oni koji će sami plaćati smještaj, te oni koji to ne mogu priuštiti.

– Cijena će biti 4500 kuna, što je realna tržišna cijena. S Ministarstvom branitelja razgovarali smo o sufinanciranju za one koji si to ne budu mogli plaćati. Zasad sve ide prema planu i sigurna sam da useljenje može krenuti već od proljeća iduće godine - kazala je županica Marina Lovrić Merzel. Dodaje da, iako je Dom prvenstveno namjenjen ratnim invalidima Domovinskog rata, njegova vrata otvorena su i drugima.

Komentara 4

OB
-obrisani-
13:15 17.01.2012.

jel to tadić odgovorio živkoviću....i uplatio vam pomoć

LO
Louie
23:02 17.01.2012.

Hrvatski branitelji su zasluzili puno vise.

TR
trlepastuhovic
09:01 18.01.2012.

Svaka čast braniteljima, ali mislim da im je za tu lovu pametnije otvoriti nekoliko desetaka radnih mjesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije